Japanse online levensverzekeraar bouwt succes op innovatieve aanpak

De Japanse levensverzekeringsmaatchappij Lifenet Insurance verkoopt haar producten enkel via het internet. Ze doen dat ook bijzonder succesvol. Dat moet voor onze maatschappijen een aandachtspunt zijn. De Japanse verzekeringsmarkt was typisch een bemiddelaarsgedreven markt. De maatschappelijke omstandigheden veranderen echter. De Japanse economie werd langdurig geconfronteerd met lage rentevoeten. De toename van de bevolking viel stil omdat er minder kinderen geboren werden. Het aantal eenoudergezinnen nam toe maar veel mensen blijven ook gewoon alleen. De gemiddelde leeftijd van de bevolking steeg snel omdat de levensverwachting toenam en Japan werd een vergrijzende maatschappij. Een heel opmerkelijk fenomeen is de impact van de veiligheidsmaatregelen na 9/11. In kantoren kan ’s avonds niemand meer binnen maar ook privé woningen worden sterk afgeschermd.

Tegelijkertijd werd de infrastructuur voor snel en mobiel internet sterk verbeterd. De combinatie van al die factoren blijkt een vruchtbare voedingsbodem te zijn voor online verkoop van levensverzekeringen. Het heeft echter ook impact op het concept van de producten.

marketsLifeJapan

Lifenet is een van de snelst groeiende maatschappijen in Japan. Het concept van de polissen is echter anders dan wat levensverzekeraars bij ons in het schap leggen. Lifenet concentreert zich puur op risicoverzekeringen maar de samenstelling ervan is duidelijk gericht op wat leeft in het hoofd van de consument.

Lifenet werkt rond drie belangrijke concepten: een polis overlijden gebaseerd op het type van een levenslange verzekering.(term), een polis afhankelijkheid en een polis ziektekosten die extra uitkeert als de klant geconfronteerd wordt met kanker, een hersenbloeding of een hartaanval.

Vooral de verzekering ziektekosten valt op. De polis is geen ellenlange opeenstapeling van ziektes die niemand als effectief bedreigend ervaart. De polis focust vooral op drie aandoeningen waarvan iedereen dagelijks de verwoestende effecten kan ervaren. De uitkering voor die drie ziektes is dubbel. Bij diagnose krijgt de verzekerde een eenmalig bedrag uitgekeerd. Dat kan bijvoorbeeld dienen voor aanpassingen aan woning en wagen. Verder zijn de hospitalisatiekosten voor de behandeling gedekt door de polis.

Voor alle andere aandoeningen zijn de kosten van het daghospitaal gedekt. Dat laatste is erg slim. In België bestaat de trend om die kosten te gaan uitsluiten terwijl ziekenhuizen er net naar toe gaan om meer te focussen op de behandeling in daghospitalen. Als de polis ziektekosten die trend zou volgen worden patiënten allicht gestimuleerd om meer gebruik te maken van daginfrastructuur. Dat bespaart enorm op de kosten voor de sociale zekerheid in het algemeen.

De basistrends die in Japan hebben geleid naar een snelle groei van de verkoop via het internet zijn ook bij ons duidelijk aanwezig. Dat moet de maatschappijen doen nadenken over de manier waarop ze hun commercieel apparaat willen organiseren naar de toekomst toe. Wat Lifenet echter vooral aantoont is dat levensverzekeringen een gouden toekomst hebben als die niet als een steriel en massief concept worden neergezet. De langetermijnbasis kan dienen voor de vorming van een aanvullend pensioen maar die moet aangevuld worden met prikkels die focussen op de effectieve behoeften aan risicodekking in een specifieke situatie. Die prikkels moeten eenvoudig blijven en meerwaarde brengen in de perceptie van de klant. Dat betekent dat ze concreet zijn en inhaken op wat klanten als effectief bedreigend ervaren. Allicht is de invulling van die laatste uitdaging meteen ook de oplossing voor de herpositionering van het intermediair. Dat intermediair zal echter een deel zijn van een multimediale benadering waarbij de keuze van het medium door de klant gebeurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.