Goedkopere verzekeringsdekking voor gezonde werknemers

Bij petroleumgigant BP krijgen de werknemers voortaan gezondere kost voorgeschoteld. Er zit minder zout en minder calorieën in het eten. De werknemers worden ook gestimuleerd om meer lichaamsbeweging te nemen en ook thuis op hun voeding te letten. BP neemt die maatregelen omdat de kost van afwezigheid door ziekte oploopt. Uit een studie van de universiteit van Cambridge, think tank Rand Europe en verzekeraar PruHealth blijkt dat 7,8% van de loonmassa in het Verenigd Koninkrijk opgaat aan ziekteverzuim.

Bij BP zijn ze daarom ook gestart met vrijwillige medische check-ups. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de werknemers overgewicht heeft. BP biedt nu afslankingsprogramma’s aan voor werknemers met een body mass index boven 25.

Tony Powis, CEO employee benefits bij makelaarsbedrijf Willis, verbindt er meteen ook een tastbaar financieel voordeel aan. Een aantal verzekeringsmaatschappijen passen betere tarieven toe in hun employee benefits pakket als bedrijven bereid zijn om gezondheidsprogramma’s in te voeren. Er is geen standaardmethode bepaald. Bedrijven moeten duidelijk kunnen aantonen dat ze een strategie hebben die inspeelt op de typische problemen van de sector. Bij banken is stress op de werkvloer een geschikt voorbeeld. Volgens Powis lopen bedrijven in de VS voorop met deze aanpak. Zij bieden caloriearme maaltijden goedkoper aan, organiseren afslanksessies en starten sportclubs op binnen het bedrijf.

wearables cartoonDe aanpak is maar relevant als de resultaten van al die inspanningen ook gemeten worden. De ontwikkeling van health apps en wearables maakt dat een stuk makkelijker. In het VK ontwikkelde PA Consulting een monitor die de hartslag, de lichaamstemperatuur, het zuurstofniveau in het bloed en de longfunctie meet. De zogenaamde healthcare patch is niet groter dan een muntstuk. PA Consulting biedt de wearable aan bij bedrijven die ze aan hun werknemers kunnen geven.

Ook in België duikt de trend voor de implementatie van een gezondheidsprogramma schoorvoetend op. Marktleider AG Insurance stimuleert al een paar jaar de sportieve inzet van zijn werknemers. Dat gebeurt via allerlei acties en events maar de  verzekeraar heeft in zijn vestigingen in Brussel, Charleroi en Antwerpen ook sportinfrastructuur uitgebouwd. Werknemers kunnen er collectieve sessies meedoen maar ook een individueel programma ontwikkelen.

TIP: Financelab organiseert 5 sessies over de toekomst van de levensverzekering. Onder meer professor Koen Kas van InBioVeritas komt spreken over de mogelijkheden van Health Technologie. Luc Peeters, CEO van Augnition, geeft een presentatie over wearables en zal ook Google Glass demonstreren. Meer info hier.

Een gedachte over “Goedkopere verzekeringsdekking voor gezonde werknemers

  1. Hedwig,
    Juist ter precisering, in Brussel hebben we nog geen EasyFit instalatie ingevoerd, enkel Charleroi en Antwerpen. Brussel ligt nog ter studie (gaat ook om 3.000 personeelsleden, niet 4 à 600 zoals in de regio’s).
    Gerrit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.