Wall Street Journal plaatst vraagtekens bij Fideakopers Anbang Insurance Group

The Wall Street Journal (WSJ) heeft bedenkingen bij de overname van Fidea door de Chinese verzekeraar Anbang Insurance Group. Anbang nam niet alleen Fidea over, het kocht ook het Waldorf Astoria Hotel in Manhattan. De verzekeraar zou ook een meerderheidsbelang overwegen in de Zuid-Koreaanse Woori Bank.

Volgens WSJ is Anbang eigenlijk geen echte verzekeringsmaatschappij maar veeleer een private equity fund dat zich inspireert op de strategie van Warren Buffet. Dat zou betekenen dat Anbang winst najaagt vanuit haar investeringsactiviteiten en niet uit de verzekeringsactiviteit. WSJ twijfelt ook aan de draagkracht van Anbang. In China is de maatschappij slechts nummer acht met een marktaandeel van amper 3,6%.

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffet, heeft participaties in een aantal verzekeringsmaatschappijen. Onder meer de directverzekeraar Geico is een van de kroonstukken in de portefeuille. Buffet gebruikt de inkomsten van de verzekeraars om goedkope funding te hebben voor zijn investeringen.

In de VS werkt die aanpak omdat de verzekeraars zelf rendabel kunnen draaien. WSJ plaatst echter grote vraagtekens bij die strategie in China. Het gros van de producten in leven zijn koopsommen waar de maatschappijen slechts flinterdunne marges aan verdienen. Anbang is ook erg snel gegroeid maar dat heeft veel investeringen in een verkoopsstructuur en commissies gekost. De huidige investeringsgolf van de maatschappij kost ook bakken geld.

Sam Radwan van de in China gespecialiseerde management consultancy firma Enhance, denkt dat Anbang vooral teert op extern aangetrokken kapitaal. Om dat te realiseren zitten ze ook in een ideale positie. Stichter en voorzitter Wu Xiaohui is de schoonzoon van Deng Xiaoping en dan gaat het net iets makkelijker om geld aan te trekken. De lijst van aandeelhouders van de maatschappij is niet bekend maar het kapitaal van Anbang werd van 2011 tot nu bijna verdriedubbeld. Volgens Radwan is dat een zeer gevaarlijke strategie. Anbang besteedt te weinig aandacht aan het rendabel maken van de core business en teert te veel op zeer riskante investeringen, zegt hij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.