Aandacht voor closed book management stijgt

Swiss Re wil via een belang in Reaal zijn closed book management activeren. Ook in ons land zullen closed books in belang toenemen.

Het Financieele Dagblad (FD) meldt dat de overname van verzekeraar Vivat, dat is het vroegere Reaal, in een definitieve fase komt. Reaal is in handen van de overheid nadat het bedrijf beroep moest doen op staatssteun om te overleven.

De overname gebeurt door ASR maar die hebben een partner nodig om de transactie financieel rond te krijgen. Er zijn nog twee potentiële partners over en dat zijn opmerkelijke partijen. De eerste is het Amerikaanse investeringsfonds Apollo. Investeringsfondsen lijken steeds meer geïnteresseerd om een structureel belangrijke participatie te nemen in de verzekeringssector. Eerder nam Blackrock de Luxemburgse levensverzekeraar Lombard International Assurance al over. Blackrock was ook geïnteresseerd in Reaal maar haakte onlangs af. Blackrock heeft ook een belang van ongeveer 5% in ageas.

Herverzekeraar Swiss Re wil closed book management activeren

De tweede partij is een combinatie van Swiss Re en de investeringsgroep CVC Capital. Swiss Re is de tweede grootste herverzekeraar van de wereld. Zij willen een directe participatie in een verzekeraar nemen omdat Reaal een belangrijke closed book portefeuille heeft. Dat is een gevolg van de woekerpolisaffaire. Swiss Re heeft onlangs een aparte dienst opgericht om closed books te beheren. Closed books zijn langere tijd een beetje meesmuilend behandeld geweest maar de marktomstandigheden zouden er wel eens kunnen voor zorgen dat  de techniek meer aan belang wint. In België blijft bijvoorbeeld Fidea achter met een kleine passieve portefeuille in particulier leven. De kwaliteit daarvan is twijfelachtig en de schaalgrootte ontbreekt al helemaal nadat AG Insurance de pensioenportefeuille van Fidea overnam.

Fidea werd vorige week zelf overgenomen door het Chinese Anbang. Allicht zal dat de beslissing over de levenactiviteiten in een stroomversnelling zetten. De portefeuille wordt momenteel beheerd op een KBC-platform maar Fidea  engageerde zich om daar een alternatief voor te ontwikkelen. Met de huidige striktere regelgeving lijkt het weinig waarschijnlijk dat dit op een rendabele manier intern kan gebeuren.

Tip: Closed book beheer komt uitgebreid aan bod tijdens de vijfdaagse cyclus Future of Life Insurance | 23.10.2014 | 06.11.2014 | 13.11.2014 | 20.11.2014 | 27.11.2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.