Nationale Suisse wordt Helvetia

In juli 2014 bereikten de aandeelhouders van de Zwitserse verzekeringsmaatschappijen Helvetia en Nationale Suisse een akkoord over een fusie. Dat akkoord wordt nu effectief door de uitgifte van een nieuwe reeks aandelen van Helvetia en de betaling van de afgesproken cashcomponent. Vanaf 22 oktober gaat de groep verder onder de naam Helvetia. De volledige integratie van de twee maatschappijen wordt vooropgesteld tegen einde 2017.

In het persbericht over het effectief worden van de fusie wordt niks gezegd over de toekomst van de Belgische entiteit. Nationale Suisse België was jarenlang een vreemd amalgaam van huis, tuin en keukenpolissen in schade en een levenactiviteit die gestuwd werd door een hypotheekcel. Enkel de reisverzekeraar ‘De Europese’ was een uitzondering en een referentie voor zijn niche. De portefeuille leven van Nationale Suisse bevat een flink pakket polissen met hoge rentegaranties. Onder Solvency II zal dat een aardige kapitaalbuffer vergen. De Belgische maatschappij werd de voorbije jaren volledig geherorganiseerd door de jonge coming man Tom Lüdescher. Die maakte er op zeer korte tijd een erg innovatieve verzekeringsonderneming van. Lüdescher werd door de groep naar Azië gestuurd maar de overdracht naar een Belgisch management verliep dramatisch. Nationale Suisse slaagde er nochtans in om rijzende ster Sonja Rottiers aan te trekken als CEO. Die verdween echter al snel om CFO te worden bij AXA Belgium. Daarna kwam Pierre Cambier maar ook hij moest na een paar maanden al opstappen. In het top management gebeurde net hetzelfde. Isabelle Coune, Olivier Halflants en Thierry Van der Straeten werden binnengehaald maar werden even snel weer afgeserveerd of ze stapten zelf op. Al die vervangingen op hoog niveau moeten pakken geld gekost hebben. Maar ze hebben geen enkele operationele meerwaarde. Uiteindelijk stuurde de groep zijn loodgieter Wolfgang Gemünd naar België. Die integreerde in snel tempo de Belgische organisatie in de West-Europese groepsstructuur. Nationale Suisse Belgium is juridisch nog een aparte entiteit maar de beslissingen worden genomen in het hoofdkwartier.

De strategie die de groep Nationale Suisse volgt werd eerder ook bij Generali Belgium en zelfs bij Allianz Belgium al toegepast. Allianz creëerde een structuur op Beneluxniveau en realiseert op die manier schaalgrootte. De maatschappij was nochtans een van de grotere spelers in België maar het is geen geheim dat het beheersplatform van de groep redelijk archaïsch was. In een big data gedreven omgeving is dat een zware challenge. De investering om dat op te lossen kan veel makkelijker verantwoord worden in een bredere structuur.

De problematiek bij Generali Belgium en Nationale Suisse Belgium  is helemaal anders maar hun situatie is onderling vergelijkbaar.  Te weinig schaalgrootte, een problematische portefeuille leven en een warrig distributieverleden. De oplossing op kortere termijn voor de twee maatschappijen is een integratie in een Europese groepscontext. In beide gevallen posteert de groep een vertrouweling van het moederhuis in Brussel. Bij Generali lijkt dat te resulteren in een nieuw elan van de Belgische operatie. De maatschappij heeft in ons land een vrij sterke naamsbekendheid en dat kan een goede basis zijn voor een herlancering. Nationale Suisse heeft die naamsbekendheid niet. De nieuwe aandeelhouder Helvetia zal zich moeten bezinnen of het de inspanning wil opbrengen om België te gaan ontplooien of om de schadeportefeuille te verkopen en in te zetten op markten waar het een betere basis heeft voor succes. Een aantal grotere maatschappijen zoeken momenteel actief naar schadeportefeuilles. Fidea was een mooie bruid maar die gooide zich in de armen van een Chinese verleider. Nationale Suisse is qua volume absoluut niet vergelijkbaar maar het is wel operaitioneel in een aantal aantrekkelijke niches. Reisverzekeraar Europese, sportverzekeraar Arena en de selecte onderschrijver Vander Haeghen & Co hebben zeker potentieel. Voor de portefuille leven is dat veel minder het geval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.