Decavi trofeeën tonen vooral verstarring aan

De Decavi levensverzekeringstrofeeën werden woensdag voor de vijftiende keer uitgereikt. Uit de verantwoording van de jury blijkt dat onze levensverzekeraars blijven vaststeken in de klassieke denkpatronen. Ze missen de vonk van de innovatie

Volgende maatschappijen vielen in de prijzen in de categorieën voor levensverzekering:

  • AFER Europe : (Rekening met vrije stortingen en opvragingen)
  • Allianz Benelux (Invest for Life Dynamic3A )
  • Belfius Insurance (Gamma Belfius Life Fund)
  • Argenta (Farma-chemie aandelen)
  • Vivium (VAPZ)
  • Federale Verzekering (F-Manager VIP)
  • BNP Paribas Cardif (Hypo Protect Classic)
  • ZA Verzekeringen (Flexi Cover T2 Plus)

In het segment ziekteverzekering en afhankelijk ging DKV Plan GI Continuity + Exo met de oppergaai naar huis.

Allianz kreeg nog een prijs voor een iPad toepassing en AXA Belgium, AG Insurance, Belfius Insurance en ZA verzekeringen mochten nog een trofee ophalen voor een communicatiecampagne.

De bekroonde producten hebben uiteraard een aantal sterke kwaliteiten. Het valt echter op dat de verantwoording van de jury in de meeste gevallen gaat over het gerealiseerde rendement en de aangerekende kosten. Enkel bij het VAPZ van Vivium en de Flexi Cover van ZA Verzekeringen worden duidelijk een aantal risicodekkingen naar voren geschoven om de sterkte van het product te verantwoorden.

Naast het obligate feestgedruis toont dat meteen ook pijnlijk het probleem aan van de levensverzekering in België. De maatschappijen durven te weinig innovatief naar de toekomst kijken. Ze focussen op rendement en lijden daardoor aan bloedarmoede. Tegelijkertijd moeten ze inboeten op marges omdat ze de levensverzekering positioneren als een puur financieel product.

De klant van morgen pikt die invalshoek niet meer. De digitaal gedreven telgen van Generation X,Y en Z willen simpele, creatieve maar duurzame oplossingen die inhaken op de effectieve behoeften van het moment. Die behoeften kunnen financieel zijn maar ze kunnen evengoed te maken hebben met het indekken van een al dan niet  tijdelijk risico. Transparantie en flexibiliteit zijn alleszins basisvereisten.

De levensverzekering heeft alle troeven in huis om de toekomstige digitale generatie een excellente langetermijnoplossing te bieden zonder te vervallen in starre concepten. De juridische mantel biedt voldoende mogelijkheden om een verzekeringnemer in alle fases van zijn levenscyclus een stabiele contractuele basis te geven. De permanente plug-in optie voor nieuwe fondsen of vastrentende instrumenten biedt de kans om een financiële mix te maken die aangepast is aan het risicoprofiel van iedere leeftijd en iedere gezinssituatie. Mits voldoende creativititeit kunnen verzekeraars risicodekkingen aanbieden die de basis van de terugplooiende sociale zekerheid op maat verbeteren. Met enige fantasie zou de levensverzekeringsmantel zelfs de financiële drager kunnen zijn van waaruit de klant zijn schadeverzekeringen betaalt.

Die toetssteen voor innovatie en toekomst gerichte ontwikkeling ontbreekt in de beoordelingen voor de Decavi-trofeeën. Dat betekent echter niet dat dergelijke producten ook ontbreken in de Belgische markt. Een aantal maatschappijen werken momenteel aan sterke vernieuwende concepten. Zij kozen ervoor om woensdag niet aanwezig te zijn, allicht omdat de criteria die gehanteerd werden voor de beoordeling, niet de criteria zijn die zij hanteren voor hun productontwikkeling. Dat betekent echter niet dat ze de volgende maanden en jaren hun stempel niet op de markt zullen zetten.

Klik  hier voor de presentatie van onze inspiratiesessie over de toekomst van de levensverzekering

Geïnteresseerd om zelf ook een sessie te organiseren? Bel ons  op +32 493 688 997

Tip: Future of Life Insurance | 4 inspirerende clinics over de toekomst van de levensverzekering, klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.