Stopzetting strafrechterlijke vervolging Quality Investments bevestigd

Het doek lijkt definitief gevallen over de zaak Quality Investments. Het parket heeft de burgerlijke partijen medegedeeld dat er geen strafonderzoek volgt.

Quality Investments was een promotor van life settlements producten die initieel in Nederland werden opgetuigd en verkocht. De bedenkers ervan, Frank Laan en Dennis Moens, zagen echter meteen grote mogelijkheden in België. Het kaartenhuisje van Quality Investments stortte in toen bleek dat de herverzekering achter de constructie een pure fraude was.  In totaal verdween ongeveer 223.880.000$ door de schouw. Een groot gedeelte daarvan kwam van ongeveer 600 Belgische beleggers. In Nederland verdwenen Moens, Laan en hun advocaat Koen Blom een aantal maanden in de cel. Ondertussen zijn ze vrij maar het proces tegen hen moet nog ten gronde gevoerd worden.

Ook het Belgische gerecht startte een onderzoek, hoofdzakelijk naar de betrokken bemiddelaars in België. Directeur België van Quality Investments Jorre Appel nam geen risico en week snel uit naar Spanje. Makelaar Erik Duinslaeger en directeur Jean Francois Lycops van de verzekeringsmaatschappij Private Insurer plooiden zich in de rol van witte ridder. Ze richtten een eigen belangenvereniging voor gedupeerden op. Ook een aantal makelaars kregen een klacht aan de broek. In bepaalde gevallen werden zij ook disciplinair aangepakt door hun principaal.

Het parket stuurde alle burgerlijke partijen een korte brief en maakte er zich van af met de volgende mededeling:

Gelieve hierbij kennis te nemen van het feit dat gelet op de relationele context binnen dewelke het misdrijf zich heeft voorgedaan, mijn ambt het niet aangewezen acht strafrechterlijke vervolgingen in te stellen.

Het dossier werd dan ook zonder gevolg gerangschikt.

Lees het volledige verhaal hier

Life settlements zijn ondertussen door het FSMA verboden als beleggingswaarde in een levensverzekeringsconstructie. Op 13.11.2014 geeft directeur van het FSMA Henk Becquaert een presentatie over de nieuwe regelgeving in het kader van Future of Life Insurance. Klik hier

Een gedachte over “Stopzetting strafrechterlijke vervolging Quality Investments bevestigd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.