Stresstesten moeten in Europese context beoordeeld worden

De Europese Centrale Bank (ECB) zorgde voor extra weekendwerk. Banken, marktanalysten, persbureau’s en de media stonden zondag op scherp voor de bekendmaking van de resultaten van de stresstesten. De commentaar over die testen gebeurt in een opvallende nationalistische en conservatieve teneur en dat is vreemd. De testen zijn net bedoeld om de overgang van een nationaal beoordelingskader naar een Europees kader aan te geven. Het is binnenkort niet langer Brussel, Amsterdam en Parijs die bevoegd zijn voor wat er zich in financieel België en bij uitbreiding, financieel Europa afspeelt. Frankfurt neemt dat initiatief over.

Het heeft geen zin om wat meesmuilend te zitten kijken naar de puinhoop die in Italië komt bovendrijven. Liefst negen banken zijn daar gebuisd. De oudste bank ter wereld, Banca Monte Dei Paschi Di Sienna, moet 2,1 miljard euro kapitaal  bijtanken en de Italiaanse centrale bank gaf aan dat een overname van Monte Paschi allicht het beste scenario zou zijn. Ondertussen krijgt de bank op de beurs een oplawaai en werd de notering zelfs geschorst om een totale ondergang te vermijden.

Dat probleem wordt echter een Europees probleem. In Slovenië krijgen de twee grootste banken van het land , deNova Ljubljanska Banca en de Nova  Kreditna Maribor een onvoldoende. Slovenië heeft einde 2013 geïnjecteerd in de bankensector maar dat was blijkbaar niet voldoende om de problemen recht te zetten. Morgen is Europa aan zet om de bakens daar te verzetten.

Argenta aan de top in Europa

Wat in de stresstesten vooral opviel is dat een regionaal beperkt opererende speler zoals Argenta het Europees bijzonder goed doet. Argenta scoort ruim boven de door de ECB opgelegde vereisten omwille van haar sterke kapitaalpositie, de minimale aanpassingen vanuit de activakwaliteitsbeoordeling (AQR) en de goede recurrente winstgevendheid bij de stresstest.

Onder het meest negatieve stress scenario scoort Argenta bijna drie maal hoger dan het door de ECB vereiste minimum. Hiermee bevestigt de Antwerpse bank dat het inzake kapitaalsterkte bij de besten van de klas in Europa behoort. Argenta wordt op basis van een scherpe analyse door de ECB beloond voor haar strategie van soberheid en slimme bescheidenheid. In Antwerpen kunnen ze rustig verder timmeren aan de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.