Gouverneur Franse nationale bank wil garantierente levensverzekeringen naar beneden

In Frankrijk dringt gouverneur van de nationale bank Christophe Noyer er op aan om de vaste rente  voor levensverzekeringen sterk te verlagen. In 2013 bedroeg die gemiddeld nog 2,7%. Noyer deed die uitspraak tijdens een vergadering van de senaatscommissie van Financiën.

De lage rente zet veel spaarders op weg naar een belegging via een levensverzekering. De rentevoeten bij de Franse verzekeraars zijn aanzienlijk hoger dan die op een spaarrekening. Verzekeraars teren nog voor een stuk op historisch opgebouwde beleggingsportefeuilles maar de obligaties die op vervaldag komen worden herbelegd aan rentevoeten lager dan 2%. Noyer vreest dat er een kentering zal komen in de markt. Als de rentevoeten aantrekken gaan beleggers de andere richting op en zullen ze allicht kiezen voor bancaire producten. Daardoor zouden veel klanten van verzekeraars uitstappen. De maatschappijen moeten dan allicht hun beleggingsportefeuilles deels afbouwen met aanzienlijke verliezen.

Ook in België moet het debat over de gegarandeerde rente in tweede pijler  op gang komen. Die garantie staat nog op een onrealistische 3,25% en zelfs 3,75% voor bijdragen van de werknemers. De werkgevers zijn verantwoordelijk voor het behalen van die cijfers. Steeds minder verzekeraars zijn nog bereid om die opgelegde norm in te dekken via een groepsverzekering. Het regeerakkoord laat alleszins een opening om die garanties te verlagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.