Kepha Invest in problemen |Mogelijk miljoenen euro’s betrokken

Er lijkt opnieuw een financieel drama in de maak in België. Kepha Invest, een investeringsvehikel gespecialiseerd in residentieel vastgoed, betaalt de rente op zijn obligatieleningen niet meer uit. Ongeruste beleggers krijgen ook niemand van de maatschappij te pakken. Een aantal tussenpersonen proberen de beleggers af te raden om een klacht neer te leggen bij het gerecht. Dat meldde La Dernière Heure vanmorgen.

Kepha Invest beweert te beleggen in duurzaam vastgoed. De projecten die op de site van de maatschappij staan liggen allemaal in Italië. De investeringen worden gefinancierd door de uitgifte van obligatieleningen. Die geven een rendement tussen 5,6% en 7,1%. De minimum duurtijd bedraagt 5 jaar en het minimumbedrag is 100.000 euro.

Het verhaal van Kepha Invest is erg handig opgebouwd. Naast de beleggingsmaatschappij is er ook een stichting Kepha. Die heeft een eigen tabblad op de site van Kepha Invest en ook een eigen website. Op het tabblad staan een aantal projecten, allemaal in de sfeer van ontwikkelingshulp, kunst en cultuur en onderwijs. Het is opvallend dat het tabblad een kruis draagt dat met goedkeuring van kardinaal Guiseppe Siri werd aangemaakt. Volgens La DH staat dat kruis ook op de obligaties. Siri werd een paar keer genoemd als de potentiële nieuwe paus.

Het tabblad vermeldt ook de naam van don Patrizio Benvenuti. Die komt uitgebreid aan bod op de eigen website van de stichting. Benvenuti wordt daar opgevoerd als een vertrouweling van de in 1989 overleden kardinaal Siri.

Volgens La DH zijn er maandag twee algemene vergaderingen bijeen geroepen, een voor de Nederlandstalige aandeelhouders en een voor de Franstaligen. Het is voorlopig niet bekend hoeveel mensen belegd hebben bij Kepha Invest en hoeveel geld daarmee gemoeid is. Er mag echter aangenomen worden dat het om miljoenen euro’s gaat.

Kepha Invest onderhoud ook op actieve wijze de liefdadige werken van de Stichting Kepha waaraan ze verbonden is. Ons sociaal engagement is vooral gericht op vorming, opvoeding en cultuur. | Citaat Website Kepha Invest

De mening van Financelab: We willen niet vooruit lopen op de zaak maar er zijn een aantal signalen die indicatief zijn voor mogelijke problemen. De rentevoeten die Kepha belooft zijn onrealistisch in de huidige economische omstandigheden. De minimumdrempel van 100.000 euro is verdacht. Dat is namelijk de drempel om aan de prospectusplicht te ontsnappen. De handige mix van liefdadigheid en en de zoektocht naar financiering is niet noodzakelijk verdacht maar de manier waarop het hier gebracht wordt is erg flou en dat zou wel een bron moeten zijn voor bijkomende aandacht.

De website van Kepha Invest vindt u hier

De website van Kepha Stichting vindt u hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.