How Facebook Is Changing the Way Its Users Consume Journalism (NYT)

Appreciated by Financelab zijn een reeks artikels die wij inhoudelijk zeer sterk vinden en waarvan de impact de actualiteit overstijgt. We vatten de inhoud kort samen en plakken de link naar het artikel onderaan onze tekst. 

De New York Times publiceert een zeer interessant artikel over de manier waarop Facebook ingrijpt op hoe mensen nieuwsartikels gaan lezen. De tekst bevat een aantal quotes van Greg Marra, de man die de code schrijft voor Facebook Newsfeed. Verder baseert NYT zich ook op studies van Pew Research en SimpleReach.

Uit een studie aan van Pew Research blijkt dat 2/3 van de volwassen Amerikanen Facebook gebruikt en dat 30% (dus ongeveer de helft van de Facebookgebruikers) nieuws leest op de sociale netwerksite. Die conclusie heeft verregaande gevolgen voor de mediaconcerns. Het nieuws wordt gefragmenteerder. Mensen lezen geen volledige kranten meer maar linken naar artikels die ze tegenkomen op Facebook. In feite bepalen de sociale netwerken en het algoritme van de zoekmachine wat je leest.

Greg Marra beweert nochtans dat zijn team niet bezig is met journalistiek. ‘Mensen bepalen zelf met wie ze linken en welke groepen en pagina’s ze volgen. Die keuze bepaalt wat ze in hun tijdlijn te zien krijgen’, zegt hij. Facebook brengt wekelijks een reeks verandering aan in de code. Dat heeft impact op het aantal kliks dat een bedrijf kan krijgen. In december 2013 werd de code sterker aangepast omdat Facebook een hogere kwaliteit wou binnentrekken. Dat had toen dramatische impact voor een aantal bekendere merken.

Ben Smith van Buzzfeed heeft nog een interessante conclusie. Door deze mediaswitch verdwijnt de overbodige inhoud volgens hem. No Fill, noemt hij dat.

Bij The Washington Post willen ze nog verder gaan en de inhoud van de krant afhankelijk maken van het toestel dat mensen gebruiken.

Noot Financelab : in Nederland werd Blendle gelanceerd. Dat is een site waar je alle media kan doorbladeren. Wie een artikel wil kopen kan dat. Je kan het ook sharen op Facebook.

Klik hier door naar het artikel in de NYT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.