Bestuurder Kepha Invest stapt zelf naar parket

Christian de Fierlant Dormer, ontslagnemend bestuurder van Kepha Invest, stapt zelf naar het parket om klacht neer te leggen. Dat meldt La Dernière Heure maar het is ons ook bevestigd door een betrokkene bij het dossier. Kepha Invest kwam vorige week in het nieuws omdat de vermogensbeheerder de rente op een uitstaande obligatie al enkele maanden niet meer betaalde. Kepha Invest is opgericht om te investeren in een aantal vastgoedprojecten in Italië. De vennootschap heeft ook een stichting die nauwe banden zou hebben met het Vaticaan.

Volgens La Dernière Heure zijn er zeker 240 benadeelden die samen ongeveer 28 miljoen euro hebben belegd.

De structuur van Kepha Invest wordt ondertussen wat duidelijker, of misschien net onduidelijker.

De vennootschap blijkt in handen te zijn van FONDAZIONE KEPHA ONLUS (10%) en van KEPHA OPERIS SPA (90%). De eerste structuur is de stichting waarvan eerder al sprake. Over de tweede structuur is nauwelijks informatie te vinden.

Kepha Invest heeft zelf een belang van 13%  in ESTATE MARE SRL | Via Fontevivo 21 | 19125 La Spezia en in CANTIERI NAVALI DI LIVORNO SRL | Via Cola di Rienzo 28 | Roma. Beide zijn Italiaanse vehikels met een onduidelijke juridische structuur. De eerste draait een verlies van 138.000 euro, de tweede een verlies van 961.000 euro. De link via Google Street View toont in beide gevallen een aftands appartementsgebouw.

Nochtans bestaat voor de Estate Mare een website waar het project met ronkende woorden wordt beschreven. Op de site staat echter geen enkele effectieve afbeelding, enkel een aantal projecttekeningen en filmpjes van de omgeving.

Voor Cantieri Navali vinden wij vooral verwijzingen naar een maatschappij voor constructie van jachten.

De laatste jaarrekening van Kepha Invest dateert van 2010. Ze werd pas in januari 2012 neergelegd. De vennootschap maakt op dat moment verlies en heeft ook een negatief eigen vermogen. Ondanks die precaire situatie blijft Kepha  Invest blijkbaar geld ophalen bij beleggers.

De bestuurders van de vennootschap zijn naast Christian de Fierlant Dormer, de Italianen Pandolfo Pandolfi en Patrizio Benvenuto. Benvenuti is de vertrouweling van de in 1989 overleden kardinaal Siri. Die zou ooit nog kandidaat paus geweest zijn. Er is dus wel degelijk een link naar het Vaticaan.

Wie dieper gaat graven in de structuur van de stichting FONDAZIONE KEPHA ONLUS merkt dat deze constructie een onderonsje van een paar mensen is.

Voorzitter en stichter is Patrizio Benvenuti

In de ‘Comitato Permanente’ zetelen : Patrizio M.R. Benvenuti,  Anna Maria Benvenuti ,  Umberto Benvenuti en  Pandolfo Pandolfi

In de ‘Consiglio di Administrazione’ zetelen : Patrizio M.R. Benvenuti,  Anna Maria Benvenuti,  Pandolfo Pandolfi,  Enzo Pisaneschi en Simona Benvenuti

Pandolfo Pandolfi is ook nog algemeen directeur en financieel verantwoordelijke.

De structuur van de stichting wordt dus volledig beheerst door de heren Benvenuti en Pandolfi.

In deze zaak gaan duidelijk een aantal knipperlichten branden, zowel op het niveau van Kepha Invest als op het niveau van de gerelateerde stichting. Het feit dat de Belgische bestuurder zelf naar het parket stapt, welke ook de beweegredenen daarvoor mogen zijn, geeft aan dat de beleggers zich grote zorgen mogen maken. Het is echter aan het gerecht om dit dreigende financiële debacle te ontrafelen en de eventuele verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.