Bart De Smet (Ageas) verduidelijkt rentestrategie

Topman van Ageas Bart De Smet bracht donderdag in de Tijd verduidelijking over zijn rentebeleid in levensverzekeringen. De Smet vertrekt van een onderscheid tussen de oude  en de nieuwe portefeuille. In 2011 heeft Ageas zijn obligatieportefeuille gerepatrieerd omdat de eurozone toen ter discussie stond. De verzekeraar bouwde zijn belangen in Spanje, Italië en Griekenland snel af omdat die landen onder zeer zware druk kwamen en eventueel uit de euro zouden stappen of in een soort van gedevalueerde euro B terecht zouden komen. Ageas behield wel zijn Portugese participaties omdat de holding er een belangrijke activiteit heeft via Millenium BCP. Blijkbaar is Ageas er toen in geslaagd om een evenwicht te realiseren tussen zijn uitstaande verplichtingen en de opbrengst van de beleggingsportefeuille. In het interview geeft De Smet aan dat zelfs zijn portefeuilles met garanties aan 4,75% afgedekt zijn tot op hun einddatum. De Ageasbaas bepleit een gezonde langetermijnvisie. Het gedeelte van de obligatieportefeuille met hoge rente kan voor een belangrijke winstinjectie zorgen maar daar wil De Smet niet van weten. Hij verkiest stabiliteit op lange termijn boven een eenmalige jackpotoperatie. Dat kan er op wijzen dat De Smet ervan uitgaat dat de rente nog langere termijn laag zal blijven.

Over de nieuwe contracten is De Smet duidelijk. Dochterbedrijf AG Insurance verkoopt haar tak21 contracten momenteel met een garantie van 1%. Als je in nieuwe contracten 2 à 3% zou geven kan je dat volgens De Smet op dit moment niet afdekken. Blijkbaar heeft de maatschappij daar ook niet echt last van. Op basis van de Q3resulaten heeft Ageas momenteel slechts een zeer lichte terugval in de productie leven.

Niet iedereen hanteert die strikt voorzichtige rentestrategie. Bij de grotere maatschappijen bieden nogal wat tak 21 producten een garantie tussen 1,25% en 1,40%. Enkel Certiflex-8 van Ethias biedt 1,75% gegarandeerd over 8 jaar. Het product wordt beheerd door de gemeenschappelijke verzekeringskas Integrale.

Tijdens de derde clinic van Future of Life Insurance | 04.12.2014 analyseren Geert Janssens (VKW), Bernhard Ardaen (B-Crown) en Karel Volckaert (Riverrun) de imapct van de langetermijnrente op de poreteuille van de verzekeraars. Ze verkennen ook een aantal alternatieven voor de samenstelling van een beleggingsportefeuille. Klik hier voor meer info.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.