Isabelle Coune werkt aan langetermijnstrategie P&V

Isabelle CouneTrends laat deze week Isabelle Coune aan het woord. Coune was jarenlang lid van het directiecomité bij Generali Belgium. Samen met CEO Thierry Delvaux, commercieel directeur Eric Monsieur en secretaris-generaal Philippe Sacré was zij een van de slachtoffers van de grote schoonmaak die de Italianen momenteel doorvoeren bij de Belgische dochter. Coune zat even bij Nationale Suisse Belgium maar de grote onzekerheid over de toekomst daar, is voor wel meer leden van het management een reden om daar ook snel weer weg te gaan. Bij de P&V groep lijkt Isabelle Coune haar drive opnieuw te vinden. Ze geeft een paar opvallende statements mee in het interview. ‘P&V is bezig om zich voor te bereiden op een aantal megatrends’, zegt ze. ‘P&V werkt ook aan de uitrol van een distributienetwerk.’

Trends gaat jammer genoeg niet door op dit onderwerp maar het bewijst wel dat de coöperatieve verzekeraar werk maakt van de twee belangrijkste uitdagingen die de sector momenteel bezig houden. De disrupties die in de maatschappij aan de gang zijn en waarbij totaal andere waarden belangrijk worden, krijgen extra zuurstof door de technologie en de digitalisering. Dat gaat enorme impact hebben op de producten maar ook op het businessmodel van de verzekeraars. Een van de cruciale vraagstukken daarbij is wat de rol van het intermediair zal zijn. Dat die er fundamenteel anders uitziet staat vast. Zeker in België heeft het intermediair nog steeds een zeer belangrijke rol. Die tussenpersonen hebben een belangrijke meerwaarde, ondermeer omwille van hun knowhow. Maar door de technologie en de nieuwe communicatiemogelijkheden  komt die meerwaarde onder druk. Het is aan de maatschappijen om snel met creatieve oplossingen te komen om dat in te passen in een digitaal gestuurd multikanaalbeleid.

Coune kreeg ook de uitdaging van de lage rente voor de voeten gegooid. ‘We laten simulaties in de twee richtingen los op de portefeuille’, zei ze. ‘We houden rekening met een Japan-scenario van een jarenlange deflatie en een dalende rente, maar evengoed met een sterke renteopstoot.’ Volgens Isabelle Coune zal de maatschappij hogere schades moeten uitbetalen als de inflatie en de rente stijgen. Ze beperkt daarmee de scenarioplanning tot de schadeportefeuille terwijl de belangrijkste gevolgen van de evolutie van de rente in leven moeten gezocht worden. Toch verbaast het antwoord van Coune. Als de inflatie aantrekt zullen in principe ook de premies van de meeste verzekeringen automatisch meestijgen door de indexkoppeling.

In het intervieuw spreekt Isabelle Coune zich ook uit over de implementatie van Mifid. Op donderdag 20.11.2014 geeft directeur FSMA Henk Becquaert tijdens Future of Life Insurance een uitgebreide presentatie over Mifid maar ook over alle andere nieuwe regelegevende initiatieven. 

Tijdens de derded clinic van Future of Life Insurance, op 04.12.2014, maken we een grondige analyse van de imapct van de langetermijnrente op de sector. Wie nog wil deelnemen kan dat via de pagina Future of Life Insurance op deze blog. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.