Hello bank zet eigen muziekplatform in de markt

Hello bank, het hippe bankplatform van BNP Paribas Fortis, zet een eigen website voor elektromuziek in de markt. Hello play! startte dinsdagavond met een vier uur durende streaming van een privéconcert met dj’s Amon Tobin, Pomrad, Michael Midnight, Surfing Leons en Bafana. Het platform publiceert nieuws over technomuziek, het koppelt die berichten aan een reeks playlists  en het publiceert ook een agenda met events voor technopop. Er komen ook exclusieve live sessies die op de site gestreamd worden. De klemtoon ligt op de Belgische muziekscene maar in dit genre is het onvermijdelijk om ook een internationaal tintje toe te voegen.

Gebruikers van Hello play! kunnen hun eigen playlists opbouwen door de nummers die ze op de site tegenkomen te liken. Bij Hello play hopen ze op die manier een sterke interactie te creëren tussen bezoekers van de site. Elk post op de verbonden sociale media genereert onrechtstreeks media aandacht voor Hello bank maar dan moeten die subsites natuurlijk aantrekkelijk genoeg blijven en de bezoekers blijven motiveren om terug te komen. Voorlopig valt dat nog wat tegen. Het aanbod is vrij beperkt maar de site zal uiteraard nog groeien. Je kan ook geen nummers van externe sites downloaden. Ook op het vlak van artikels en besprekingen is het aanbod vorlopig nog karig. De beheerders van de site hebben nog flink wat werk om ervoor te zorgen dat Hello play! voldoende wervend is om bezoekers recurrent aan zich te binden. Dat is nochtans essentieel. Het concept van Hello play! is in essentie gericht op social sharing. De bouwers van de site hebben de links naar Facebook, Instagram en Twitter gul ingeplakt tussen de content. Er is ook een directe link naar het muziekplatform Soundcloud. Tijdens de lancering was de livestream van het openingsfeestje zelfs afhankelijk van de sociale activiteit. Als de hashtag te weinig gedeeld werd viel de livestream stil.

Met Hello play! zoekt Hello bank opnieuw aansluiting bij haar initiële segmentatie. De lancering van de bank werd vorig jaar gekoppeld aan een opvallende marketingcampagne in het kader van Tomorrow Land en later ook Tomorrow World. Daar komt een specifiek publiek op af met een jong en trendy imago en vooral ook met financieel groeipotentieel. De bank permitteerde zich daarna een uitstapje als sponsor van het VTM-programma The Voice. Het publiek van dat programma is echter fundamenteel verschillend van het technopubliek dat op Tommorow Land rondhangt. Blijkbaar keert Hello Bank nu terug naar eerste liefde.

Het Hello ecosysteem

Hello play! is een nieuw onderdeel van het ecosysteem dat BNP Paribas Fortis bouwt om de digitale klant van morgen te binden aan dochterbedrijf Hello bank. Eerder zette de bank ook al Hello trends en Hello space op die kaart. Hello trends is een site waar je trendy nieuws vindt over digitaal bankieren. Op Hello space vind je alle informatie over de pop-up stores van Hello Bank terug. Die pop-ups zorgen er voor dat je de sfeer die Hello bank wil uitstralen, ook fysiek kan gaan beleven.

In dat ecosysteem wordt de link naar de site Van Hello bank bijzonder voorzichtig gelegd. Eigenlijk wordt die zelfs helemaal niet gelegd. Je  kan wel doorklikken op een logo maar tekstueel zijn er nauwelijks stimuli om dat te doen. Naar moederbedrijf BNP Paribas Fortis zijn er zelfs helemaal geen doorverwijzingen, ook niet via een logo. Dat toont meteen het moeilijke evenwicht aan dat Hello bank zal moeten vinden. BNP Paribas Fortis heeft er voor gekozen om haar digitale poot als een volledig nieuw merk te ontwikkelen. Het aanbod van de bank is echter beperkt en de klanten van de bank krijgen allicht snel financiële behoeften die dat aanbod overstijgen. De vraag is of het moederbedrijf BNP Paribas Fortis sterk en trendy genoeg is om die klanten te overtuigen om die bijkomende diensten bij haar in te kopen of op dat moment zelfs volledig over te stappen naar de grootbank. De groep heeft uiteraard het voordeel dat het via Hello bank over veel persoonlijke data beschikt van de klant. Het blijft echter een klus om het cultuurverschil te overbruggen.

Andere strategie bij KBC

KBC kiest op dat vlak voor een compleet andere strategie. Zij zetten KBC Touch in de markt. Dat is een beheersplatform dat toelaat om volledig digitaal te bankieren. KBC Touch is ontwikkeld voor het gebruik op een tablet. Er is bijzonder veel aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van de interface. De website is opgedeeld in vijf functionele tabs en die gaan niet langer uit van de organisatie van de bank maar van de manier waarop de klant denkt. Een van de gevolgen daarvan is dat bancaire diensten en verzekeringsoplossingen gecombineerd aanwezig zijn. In de tab ‘Huis’ bijvoorbeeld, zitten de gegevens van de hypothecaire lening, de schuldsaldoverzekering en de woningverzekering samen. KBC doorbreekt daarmee het klassieke silodenken dat de financiële wereld decennialang heeft aangehouden.

KBC anticipeert met Touch ook op de nieuwe trend waarbij betalingen in een specifiek tijds- en bestedingskader geplaatst worden. Wie de tab betalen aanklikt krijgt een soort van digitaal huishoudboekje voorgeschoven. Iedere betaling wordt ondergebracht in specifieke rubrieken. Dat helpt om verstandiger te budgetteren. In het overzicht van je transacties staat ook een zogenaamde Nu – lijn. Dat laat toe om ook rekening te houden met de geplande transacties in de toekomst.

KBC heeft er dus niet voor gekozen om een specifiek ecosysteem te ontwikkelen voor haar digitale klanten. De bank verzekeraar plaatst voluit haar eigen merk  en haar volledige productengamma centraal voor de ontwikkeling van haar digitale strategie. Dat heeft het nadeel dat de trendy techno klanten zich allicht wat minder aangesproken voelen. De strategie mist de puntigheid die typisch is voor het Hello ecosysteem.  Het heeft echter ook een enorm voordeel. Op het moment dat de digitale klant een ruimer, adviesgedreven aanbod nodig heeft  moeten hij de overstap niet meer maken. Hij kan gewoon verder op hetzelfde brede platform.

Klik hier voor Hello play!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.