Klassieke perceptie fnuikt strategie voor inzet gegevens betaalverkeer

Managers en directie ING 12 oktober 2010Directeur Particulier bij ING Nederland Hans Hagenaars verlaat het bedrijf. Hagenaars zorgde een paar maanden geleden voor heel wat commotie toen hij aankondigde dat ING aan bedrijven inzicht zou willen geven in het betalingsgedrag van de klanten om hen op die manier efficiënter te laten adverteren. Hagenaars is altijd al een figuur geweest die gedurfde initiatieven nam. Begin van de jaren 1990 was hij de man die het startende unit linked bedrijf Royal Nederland Levensverzekering op de kaart zette. Hagenaars werkte vervolgens bij ABN Amro, Allianz, Postbank en ING waar hij snel opklom in de directie.

Zijn opvolger is Vincent van den Boogert. Die startte in 1995 bij ING en is altijd bij de groep gebleven. ING komt met een wat kleurloze verklaring voor het  vertrek van Hagenaars maar de zaak van de klantendata zal er allicht mee te maken hebben. De bank heeft ondertussen laten verstaan dat het gebruik van die data geen prioriteit is. Ook in België is die discussie aan de orde. BNP Paribas Fortis wijzigde vorig jaar haar algemene voorwaarden om het mogelijk te maken de klantendata commercieel te gebruiken. Ze werden daarvoor terug gefloten door de privacycommissie. De bank heeft ondertussen haar strategie bijgesteld.

Visie Financelab

De digitalisering van de maatschappij maakt het absoluut noodzakelijk om streng te waken over het respect voor de privacy. Maar botweg verbieden om klantendata commercieel te gebruiken is kortzichtig. Uit een aantal internationaal opgezette studies blijkt duidelijk dat een bepaald type van klanten bereid zijn om een stukje van hun privacy op te geven als ze daar een relevant voordeel uit kunnen halen. Dat is onder meer een impliciet gevolg van het succes van de sociale media. Hans Hagenaars heeft dus gelijk als hij die discussie op de agenda zet. Klantendata zijn het nieuwe goud voor ondernemingen. In bepaalde middens wordt sterk gepleit om de waarde van het merk van de ondernemingen op de balans te plaatsen. Die discussie kan morgen naadloos doorgetrokken worden naar het bezit en het gebruik van klantendata. Wij pleiten voor een sterke ethische overwaking van het gebruik van de data. Maar het gebruik en eventueel de commercialisering ervan botweg verbieden is conservatief navelstaren en vernietigt een potentieel economische meerwaarde.

De impact van het verbod dreigt ook de verhoudingen  in de financiële sectorscheef te trekken. Grote retailers positioneren zich steeds sneller als creatieve spelers in het betaalverkeer. Zij gaan in dat segment de concurrentie aan met de banken en ze doen dat op basis van strategie die steunt op het bezit van big data. Als ze dat betaalverkeer zelf organiseren beschikken ze ook over de relevante gegevens die zij tot nader order, en mits het respecteren van de relevante wetgeving, wel mogen gebruiken in een bredere context. In een aantal gevallen zullen ze het betaalverkeer niet zelf organiseren. Starbucks bijvoorbeeld, is internationaal een van de belangrijkste innovatoren van het betaalverkeer maar ze doen dat in samenwerking met Square. Square beschikt daardoor over de betaaldata van de koffiegigant en dat is commercieel een zeer belangrijke troef. Als morgen een grootbank dat betaalverkeer zou organiseren, mag het die data echter niet gebruiken.

De discussie over het gebruik van big data is cruciaal om de financiële component van het nieuwe digitale ecosysteem vorm te geven. Die discussie wordt vandaag gevoerd vanuit een klassieke visie op de financiële sector en die visie is niet meer relevant voor de manier waarom de sector zich momenteel ontwikkelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.