Cat Bonds, een nieuwe bedreiging voor het financiële systeem | Pedro Matthynssens

CEO  van Vanbreda Risk & Benefits Pedro Matthynssens publiceert een opmerkelijk artikel op Pulse. Matthynssens constateert dat het aantal natuurrampen is sedert 1980 verdrievoudigd. Dat fenomeen kost de verzekeringsmaatschappijen bakken geld. Uit cijfers van Swiss Re blijkt dat de kost van natuurrampen voor verzekeringsmaatschappijen sedert 1970 vertienvoudigd is. Dat heeft volgens de Vanbreda topman met de klimaatverandering te maken maar evengoed met het menselijk gedrag. Het is trendy om in de buurt van water te gaan wonen en dat heeft consequenties als er een storm komt.

Verzekeringsmaatschappijen herverzekeren zich tegen zulke risico’s maar de premies voor die risico’s lopen snel op. Daarom hebben de maatschappijen een nieuwe techniek gevonden. Ze geven catastrofe obligaties uit, de zogenaamde Cat Bonds. De obligaties hebben meestal een korte looptijd, maximaal enkele jaren, en ze dragen een hoge coupon. Ze zijn gekoppeld aan het al dan niet voorkomen van een grote natuurramp. Als die ramp zich voordoet tijdens de looptijd van de obligatie wordt het ingelegde kapitaal gebruikt voor de schade. De belegger is dus alles kwijt.

Opnieuw op basis van cijfers van Swiss Re blijkt dat de markt voor Cat Bonds ondertussen meer dan 20 miljard dollar bedraagt. Vooral pensioenfondsen en hedge funds zouden veel interesse hebben. Het besluit van Pedro Matthynssens is een veelzeggende knipoog. Het is volgens hem niet toevallig dat de jaarlijkse bijeenkomst van de herverzekeraars in Monte – Carlo plaats vindt.

Lees het artikel hier

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.