Regeerakkoord zwakt voorstellen Pensioencommissie af | Frank Vandenbroucke

Huidig professor KULeuven Frank Vandenbroucke zette in 2004 als minister van Pensioenen de tweede pensioenpijler op de kaart in België. Vandenbroucke durfde het aan om via de Wet Aanvullende Pensioenen de sector van de bedrijfspensioenen te hervormen maar ze ook te democratiseren. De WAP was een huzarenstukje. Aanvullende pensioenen waren een kluwen in België en weinig  experts durfden het aan om daar structureel aan te raken.

Dit jaar schreef de Commissie voor de hervorming van de pensioenen, onder leiding van opnieuw Frank Vandenbroucke, een volledig nieuwe pensioenbijbel . Het rapport van de commissie bevat de fundamenten voor een grondige reorganisatie van ons pensioensysteem. In de conclusies is veel aandacht besteed aan de tweede pijler.

Het regeerakkoord houdt op heel wat punten rekening met de besluiten van de commissie maar Vandenbroucke is niet helemaal tevreden met de initiatieven voor de verdere uitbouw van de tweede pijler.

In het regeerakkoord zijn vier belangrijke principes meegenomen:

  • Het contractueel overheidspersoneel moet recht kringen op een aanvullend pensioen.
  • De 2de pijlerpensioen moet breder kunnen opengaan voor zelfstandigen.
  • Werknemers moeten zelf kunnen bijstorten voor een 2de pijlerpensioen.
  • De uitbetaling van aanvullende pensioenen in renten mag niet benadeeld worden tegenover de uitbetaling in kapitaal.

De aanbevelingen van de commissie gingen echter veel verder. Ze bepleiten een veralgemening en een versterking van de aanvullende pensioenen. In heel veel kleinere bedrijfjes en in specifieke sectoren zoals HORECA ontbreekt vandaag de motivatie voor een aanvullend pensioen. Maar ook in grotere sectoren is de premie vaak veel te laag om structureel te kunnen zijn.

Het regeerakkoord wil wel de derde pijler waar de burgers individueel een pensioen kunnen opbouwen gaan versterken. Dat gaat dan weer in tegen de principes van de commissie die de derde pijler catalogeert als sparen en niet als pensioen opbouwen.

Frank Vandenbroucke blijft ook benadrukken dat er een vermogensbelasting moet komen die de pensioenen moet helpen verzekeren.

Op 4 december 2014 zal Frank Vandenbroucke de visie van de commissie over de tweede en derde pensioenpijler grondig analyseren tijdens een clinic van Financelab. Tijdens de clinic zullen de economen Geert Janssens (hoofdeconoom VKW), Bernhard Ardaen (auteur van Tijdbom Dexia en partner van B-Crown) en Karel Volckaert (Partner Riverrun) een analyse maken van de economische context en de impact op de verzekeringssector. Samen met professor Foulquier van EDHEC evalueren zij ook een aantal investeringsstrategieën die een alternatief kunnen bieden voor de lage rente.

Professor Patrick Deboosere (VUB) analyseert de demografische evolutie maar hij kijkt ook naar hoe zich dat vertaalt in de maatschappelijke structuren. Frank Vandenbroucke en secretaris-generaal van het BVPI Stephan Neetens gaan dieper in op de voorstellen van de commissie voor de tweede en derde pijler.

Oproep: De clinic wordt afgesloten met een debat over de tweede en derde pijler. Wij willen graag op voorhand een aantal standpunten en vragen verzamelen. Dat kan u doen door te reageren op dit bericht. Wie reageert krijgt 15% korting bij inschrijving voor de clinic.

We accepteren nog inschrijvingen voor deze boeiende clinic via deze link

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.