Gedoogbeleid tegenover Aristophil dreigt honderden kleine beleggers zuur op te breken

In Frankrijk hebben in fraude gespecialiseerde eenheden van de politie vorige week een inval gedaan in verschillende vestigingen van Aristophil. Dat meldt Point.fr. Onder meer het museum voor brieven en manuscripten in Parijs, het privé kantoor van stichter en eigenaar Gérard Lhéritier en verschillende filialen kregen gelijktijdig de speurders op bezoek.

Aristophil koopt zeldzame manuscripten en brieven op en geeft waardepapier uit waardoor beleggers kunnen participeren in de collectie. Het bedrijf zou ongeveer 16.000 klanten hebben die samen 500 miljoen euro hebben ingebracht.  Zeker 20% daarvan komt uit België.

V Hugo

Er hangt al langer een zweem van wantrouwen en verdachtmakingen rond Lhéritier en Aristophil. In 2012 nog, deed het Belgische gerecht een huiszoeking in de kantoren van de maatschappij in Brussel. Er werd toen zelfs een rogatoire onderzoekscommissie naar Frankrijk gestuurd maar uiteindelijk verzandde de zaak omdat de onderzoeksrechter met een handigheidje gewraakt werd.

Dat wantrouwen heeft enerzijds te maken met fiscale en financieel verdachte transacties, vooral tussen Parijs en Luxemburg. Anderzijds doet ook het zakenmodel achter Aristophil de wenkbrauwen fronsen. Eigenaar Lhéritier koopt geregeld erg opvalllende en dure stukken en brengt die vervolgens onder in zijn museum in Parijs. Die aankopen gebeuren vaak op prestigieuze veilingen. Ze zijn echter vooral een façade voor een uitgebreide verzameling van minder waardevol materiaal. De waarde van die andere stukken is volledig arbitrair en wordt kunstmatig opgedreven. In 2009 bijvoorbeeld, kocht Lhéritier 700 brieven van Thierry Bodin. Dat is een expert in manuscripten aan het Hof van beroep in Parijs maar ook een vertrouweling van Lhéritier. De aankoopprijs bedroeg 2 miljoen euro maar de brieven werden voor meer dan 10 miljoen euro in de boeken van het fonds bijgeschreven en daarna doorverkocht aan beleggers.

Een insider legt ons uit hoe ze er bij Aristophil in slagen om ook via de markt zelf de prijzen kunstmatig op te drijven.

CITAAT: Stuk A wordt gekocht door Aristophil in 2007 voor 8.000 euro. Dat zelfde stuk wordt doorverkocht aan een klant voor 80.000 euro. Aristophil belooft aan die klant een niet geactualiseerd rendement  van 8.5% per jaar in ruil voor een voorkooprecht aan het einde van de 5-jarige periode. Stuk A wordt in 2012 na 5 jaar terug gekocht door Aristophil voor 114.000 euro (80.000 euro verhoogd met vijfmaal het beloofde rendement, niet geactualiseerd) Het stuk is nu officieel 114.000 euro waard en het wordt opnieuw verkocht met een ingecalculeerde winstverwachting, in dit geval voor 160.000 euro. Onderliggend is de reële waarde echter dramatisch veel lager.

Een andere insider legt ons uit hoe klanten begeleid werden om kunstmatige meerwaarde te realiseren en te onttrekken aan een vennootschap.

Een vennootschap investeert 100.000 euro bij Aristophil. Na 5 jaar wordt het stuk onderhands op 142.500 euro ingeschat. Aristophil stort officieel 115.000 euro terug naar de vennootschap die de investering deed en keert de resterende 27.500 euro privé uit aan de zaakvoerder.

Diezelfde persoon legt ons uit dat investeerders ook cash konden betalen. Ze werden dan door een bemiddelaar van de maatschappij naar de hoofdzetel in Parijs gebracht of naar het succursaal in Zwitserland.

Distributie in België

Aristophil heeft ook in België heel wat investeerders geronseld. Dat gebeurt momenteel nog steeds via de vennootschap Distriart. De site van Distriart vermeldt zelfs een netwerk van drie ‘inspecteurs’ met naam. Als er drie personen aangesteld zijn om een verkoopsnetwerk te managen moet dat ook omzet genereren. Wie er verder achter Distriart schuil gaat is op de site zelf niet te traceren. Op de website 9 lives werd in 2012 ene Serge Vanlulle (sic) genoemd als zaakvoerder van Distrart. Vanlulle heeft een niet actief profiel op Linkedin dat verwijst naar een BVBA Wise Consult, met adres in Halle. Ook Distriart heeft een postbusadres in Halle. Op de website van Wise Consult staat een soort digitaal company profile en wie even gaat bladeren komt al snel bij Aristophil uit. Op de laatste pagina wordt inderdaad ook Serge Vanlulle genoemd als zaakvoerder.

9lives vermeldde in 2012 ook Oase Investors als makelaar. Dat was een vehikel van Luc Dewulf. De website van Oase Investors is momenteel echter uit de lucht. Dewulf vinden we wel terug op de website investereninwhisky.be waar je een vergelijkbare toepassing vindt. Investeerders kunnen rechstreeks participeren in zeldzame flessen whisky. De site vermeldt uitdrukkelijk dat de belegging niet via een fonds of een tak23 gebeurt en daar is ook een goede reden voor.

Het FSMA verbood een paar maanden geleden de verkoop van levensverzekeringen of beleggingsinstrumenten waarvan het rendement afhankelijk is van zogenaamde non mainstream activa. Onder meer manuscripten maar ook whisky kunnen op die manier gebannen worden. In het geval van Aristophil koopt de klant echter (een deel) van het manuscript zelf en dat valt niet onder het verbod. Strikt genomen kan het FSMA dus niet ingrijpen. De relatie tussen de verzekeringsactiviteiten van een door het FSMA geaggreerde makelaar en de distributie van een dubieuze investering in roerende goederen is echter flinterdun. De vraag is of de regelgever dat zomaar kan tolereren.

Een gedachte over “Gedoogbeleid tegenover Aristophil dreigt honderden kleine beleggers zuur op te breken

  1. Mijn vader heeft in 2010 voor 50.000 euro ingetekend op artesori. Een belegging van 5 jaar en wat blijkt hij moet wachten. De makelaar waar hij bij intekende zegt dat zijn vennoot de schuldige is. Hij kon klacht indienen bij de makelaar zoals ook de rest gedaan heeft. Degene die de producten aanbood heeft vooral oudere mensen opgelicht. Hij wist dat maar al te goed. Ik zou zeggen onmiddellijk klacht neer leggen bij de politie. Degene die verkocht heeft, is aansprakelijk voor wat hij aanbiedt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.