Belgische fiscus krijgt informatie over Luxemburgse levensverzekeringen | Vincent Pinte

Volgens gastauteur Vincent Pinte, executive director van de Belgische levensverzekeraar Private Insurer, start de Luxemburgse verzekeringsindustrie met een automatische gegevensuitwisseling naar de Belgische fiscus. Die informatie bevat ook de gegevens van de bestaande portefeuilles.  

Vincent PinteOvereenkomstig de richtlijn 2003/48 zal Luxemburg vanaf 1 januari 2015 automatisch informatie uitwisselen over rentebetalingen aan inwoners van België.

Steunend op de wederzijdse administratieve bijstand in belastingzaken en op de Amerikaanse Fatca heeft de OESO een nieuwe standaard ontwikkeld voor de automatische uitwisseling van fiscale informatie met betrekking tot financiële rekeningen. 51 landen hebben al toegezegd om vanaf 2017 te starten met deze automatische uitwisseling van informatie. De lidstaten van de Europese Unie, met inbegrip van Luxemburg, zullen vanaf 2017 (m.b.t. inkomsten 2016) automatisch financiële informatie uitwisselen, levensverzekeringsovereenkomsten inbegrepen; Oostenrijk zal dit echter slechts doen vanaf 2018.

In tegenstelling tot wat indertijd bij de herziening van de spaarrichtlijn besproken werd is er hier geen zogenaamde grootvadersclausule van toepassing waarbij lopende levensverzekeringcontracten worden vrijgesteld. Dit betekent dat Luxemburgse verzekeraars informatie aan de Belgische fiscus zullen  verstrekken en dit zowel voor nieuwe contracten alsook voor alle reeds bestaande contracten (ongeacht de ouderdom) . De verstrekte informatie behelst de naam, het adres, datum en geboorteplaats van de verzekeringnemer, het contract nummer, de betaalde premies, de naam(-en) van de begunstigde(n), de verrichte afkopen en de afkoopwaarde op jaareinde.

De fiscus zal deze gegevens uiteraard afpunten met deze die inwoners van België over hun buitenlandse levensverzekeringscontract aangeven.

Luxemburgse levensverzekeringmaatschappijen moeten in 2015 een “due diligence” doorvoeren op hun volledige portefeuille. Er bestaat vandaag geen duidelijkheid over deze oefening waardoor de kans bestaat dat alle gegevens van contracten die in 2015 actief zijn  (afgekochte contracten inclusief), uitgewisseld worden.

Private Fund Selector alsook dédié fondsen van Private Insurer, een Belgische levensverzekeraar, bieden dezelfde flexibiliteit zoals Luxemburgse verzekeringscontracten mét een ideale bescherming door de Belgische veiligheidsdriehoek. In tegenstelling tot Luxemburgse verzekeringscontracten is dit met behoud van alle discretie gewenst door de verzekeringsnemers. 

Vincent Pinte | Executive Director Private Insurer. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.