Attali schat toekomst van verzekeringsindustrie te optimistisch in

Tijdens een ronde tafel meeting van G9+ over ‘Internet va-t-il tuer le capitalisme ?’, heeft ondernemer en schrijver Jacques Attali zich positief uitelaten over de verzekeringsindustrie en het internet. ‘Het internet vindt het kapitalisme opnieuw uit’,  zegt Attali. De heersers van morgen zijn volgens hem de big data bedrijven en de verzekeringsmaatschappijen. Mensen geven informatie over zichzelf en hun privé leven vrij in ruil voor het gebruik van Google. De bedrijven die achterliggend de data capteren verkopen die terug aan de internauten onder de vorm van een verzekeringspremie. De verzekeraars gaan daarna ook tussenkomen in de manier waarop je leeft en wat je doet of beter niet doet.

Attali gaat met deze uitspraak wel heel kort door de bocht. Dat big data bedrijven morgen de wereld beheersen lijkt duidelijk. Eigenlijk is dat zelfs vandaag al het geval. Verzekeraars kunnen daar voordeel uit halen maar dan moeten ze zich positioneren zoals big data gedreven bedrijven. In dat geval kunnen ze zelfs evolueren naar een dienstverlener die proactief inspeelt op de risico’s van de klant en daar, aan het einde van de ketting, ook een verzekeringsdekking achter plakt.

In schadeverzekering gebeurt dit al. In de VS volgen maatschappijen in risicogebieden strikt op wat de weersverwachtingen zijn. Als er zware stormen verwacht worden of er is gevaar voor bosbranden sturen ze teams ter plaatse om de klanten te adviseren hoe ze schade kunnen voorkomen. Als dat niet helpt komt de verzekeringsdekking tussen.

In levensverzekering is de evolutie nog spectaculairder. De snelle evolutie van de gezondheidstechnologie laat toe om klanten te gidsen naar een gezonde levensstijl. Apps en wearables leveren een pak data aan die toelaten om een risico veel beter te evalueren. Dat laat toe om vanuit een onderbouwde analyse een traject uit te tekenen waar de klant fysiek en mentaal zijn voordeel kan me doen. De verzekeraar zal op die manier een gezondere populatie krijgen. Maar het belangrijkste voordeel is dat de maatschappijen zich vanuit een andere invalshoek kunnen profileren. Ze zijn niet langer de koele reactieve partij die tussenkomt als het fout loopt. Ze kunnen proactief gaan sturen op een wijze die de klant als positief zal ervaren. Dat opent de weg naar een totaal nieuw business model voor verzekeraars.

Wij verschillen dus met Attali van mening. Als verzekeraars blijven vastzitten in het oude, starre model, maken ze zichzelf overbodig en zullen big data gedreven bedrijven niet wachten om hun plaats in te nemen. De verzekeraars die zichzelf durven herdenken in het kader van de moderne technologie, verzekeren hun eigen toekomst. Zij kunnen een innoverend business model uitbouwen op basis van big data.

Op 11 december 2014 organiseert FINANCELAB een meeting over big data, health technology en de impact op levensverzekeringen. De meeting vindt plaats bij IMEC. U kan ook een bezoek brengen aan de CLEAN ROOMS van IMEC. Er zijn nog een paar plaatsen vrij maar u moet wel snel reserveren. Deelnemen kost 425 €, ontbijtbuffet, lunch en afsluitend buffet inbegrepen. Stuur een mail naar hedwigneesen@gmail.com om in te schrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.