Voorzitters Alibaba en Tencent participeren in grootste aandeelhouder van Ageas

Jack Ma, de stichter van internetgigant Alibaba en Pony Ma, voorzitter van concurrent Tencent, hebben een pakket aandelen gekocht van Ping An. Dat is de tweede grootste verzekeringsmaatschappij van China. De voorzitter van Ping An heet overigens Ma Mingzhe. Het gezelschap wordt daarom vaak de drie Ma’s genoemd.

Tencent, Alibababa en Ping An hebben eerder ook al Zhong An Property Insurance opgericht. Dat is de eerste online verzekeraar in China. Er zijn al langer speculaties dat de twee internetgiganten zich intenser met financiële dienstverlening willen bezig houden. Alibaba en Tencent zijn allebei big data gedreven bedrijven die voor een zware ontvlechting van de financiële industrie kunnen zorgen.

In dat kader is het niet onbelangrijk dat Ping An met een belang van 5,17% de grootste aandeelhouder van Ageas is. CEO Bart Desmet van Ageas maakt er geen geheim van dat Azië een van zijn belangrijkste groeimarkten is. De band met de internetgrootgrutters kan nog op een andere manier voor efficiëntie zorgen. Ageas heeft in het Verenigd Koninkrijk momenteel nog een joint-venture met Tesco. Die samenwerking heeft het bedrijf een pak ervaring opgeleverd inzake big data.

Ageas 654

Deze week doken overigens een reeks optimistische koersprognoses op over het aandeel Ageas in 2015. Een aantal experten gaan ervan uit dat de holding volgend jaar zeker zal trachten om acquisities te doen. Ageas beschikt over ongeveer 1,8 miljard euro cash. Indien dat echter niet lukt zou het geld naar de aandeelhouders gedraineerd worden. Die gedachtengang van de experts is natuurlijk niet echt visionair. Ageas heeft de laatste jaren een reeks opkoopacties voor eigen aandelen georganiseerd en die daarna vernietigd. Dat versterkt uiteraard de koers van het aandeel. De verzekeraar deed dat omdat het onvoldoende overnamekandidaten kon vinden. In 2015 loopt echter het strategisch plan van de maatschappij af. Een van de belangrijkste objectieven in dat plan is een portefeuilleverdeling van 60% schadeverzekeringen en 40% levensverzekeringen. Die verhouding staat momenteel op 68% vs 32%. CEO Desmet heeft al een paar keer herhaald dat hij niet bereid is om te kopen tegen eender welke prijs. In België liet hij ideale bruid Fidea nog ontglippen omdat de nieuwe eigenaar Anbang Insurance Group, ook al een Chinees, blijkbaar zeer zwaar in de buidel wilde tasten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.