AG Insurance verlaagt technische rente in groepsverzekering naar 1,5%.

?????????????????????????????Marktleider AG Insurance verlaagt vanaf 1 april 2015 de gegarandeerde rentevoeten voor groepsverzekeringen naar 1,5%. Dat hebben directeur  Jean-Michel Kupper en CEO Antonio Cano vandaag bekend gemaakt. De renteverlaging heeft enkel impact voor de premies die na die datum betaald worden.

In België moeten aanvullende pensioenen op einddatum een minimumrendement garanderen van 3,25% voor het gedeelte opgebouwd door de werkgever en 3,75% voor het gedeelte opgebouwd  door de werknemer. De werkgevers zijn verantwoordelijk voor het behalen van dat rendement. Zij kunnen dat risico afdekken, onder meer via een groepsverzekering.

De lage langetermijnrente maakte het voor de verzekeringsmaatschappijen steeds lastiger om die hoge beloftes nog waar te maken. AG Insurance verlaagde eerder al haar technische rentevoet naar 2,25% maar de combinatie met de winstdeelname maakte het nog mogelijk om de minima die het KB oplegt toch te realiseren.

In 2016 wordt Solvency II ingevoerd en die Europese solvabiliteitsnormen straffen de combinatie van zware engagementen en ongunstige marktomstandigheden spijkerhard af. De resultaten van de stresstesten die EIOPA vorige week bekend maakte, werden nog wat onachtzaam afgedaan als te vroeg en te streng maar ze moeten bijzonder ernstig genomen worden. Vierentwintig procent van de verzekeraars komt in problemen in een Japans scenario en dat aantal verdubbelt als ook de aandelen- en obligatiemarkten tegen zitten.

De beslissing van AG Insurance om de rentevoeten aan te passen is dan ook volledig gerechtvaardigd. De grootste Belgische verzekeraar kiest er terecht voor om de financiële basis van de maatschappij gezond te houden. Dat is in  de eerste plaats in het belang van de verzekerden. De gevolgen van de beslissing kunnen echter bijzonder ingrijpend zijn. Bedrijven met een groepsverzekering bij AG Insurance zijn niet meer zeker dat ze de opgelegde minimumgaranties voor hun aanvullende pensioenen nog kunnen afdekken. Daarom past de verzekeraar de maatregel pas toe vanaf het tweede trimester van 2015. Officieel kunnen de klanten op die manier nog reageren en bijvoorbeeld hun groepsverzekeringen verplaatsen. In feite speculeert AG Insurance er op dat een belangrijk deel van de markt zal volgen en de rente ook laat zakken. Daardoor komt het probleem bij de bedrijven terecht en dat kan de regering zich niet permitteren. Het zou een mokerslag zijn in de maag van de Belgische industrie. Het zou ook de populariteit van de tweede pijler zwaar fnuiken, net op het moment dat de Commissie Pensioenhervorming stelt dat die pijler een structureel onderdeel moet worden van het pensioensysteem. Het regeerakkoord voorziet in de mogelijkheid om de rente in tweede pijler aan te passen zonder daarom het principe van de garantie aan te tasten. De politiek is meer dan ooit aan zet in dit dossier en de verantwoordelijkheid die ze daarbij dragen is bijzonder groot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.