Systeem zorgverzekering ontspoort in Nederland

Het systeem van de zorgverzekering in Nederland lijkt tegen zijn grenzen aan te lopen. Het Algemeene Dagblad kopt vandaag dat honderdduizenden Nederlanders het eigen risico niet meer kunnen financieren.

Wie in Nederland naar een ziekenhuis moet, betaalt een wettelijk opgelegd eigen risico van 360 euro. Wat daarbovenop komt neemt de zorgverzekeraar ten laste. Volgend jaar hoogt het eigen risico  op naar 375 euro. Vijf jaar geleden lag de drempel slechts op 150 euro. Steeds meer mensen gaan daarom niet meer naar  het ziekenhuis, ondanks een doorverwijzing door de huisarts. Ze gaan ook hun medicatie niet meer ophalen.

Wie een probleem heeft om het eigen risico te betalen kan een terugbetalingsregeling vragen aan de verzekeringsmaatschappij. Bij zorgverzekeraar VGZ lopen al 250.000 regelingen. Bij Zilveren Kruis zijn er 240.000. Bij andere zorgverzekeraars is de trend identiek.  Zorgverzekeraar CZ stelt dat het systeem het oorspronkelijk doel niet meer dient. Gezonde mensen en mensen die het geld kunnen missen, kunnen elk jaar een fikse premiekorting opstrijken door het eigen risico te verhogen. Chronisch zieken en ouderen worden gedupeerd door de regeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.