Mobiel betalen in het land van de Witte

dewitte006Zichem, het dorp van de Witte en de mannekes van plezier, staat in rep en roer. De deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem telt een paar duizend inwoners maar toch was er slechts één bankkantoor. Tot vorige week. Toen besloot BNP Paribas Fortis om het filiaal op de markt van Zichem te sluiten. Het bankkantoor niet alleen overigens. Ook de geldautomaat wordt afgekoppeld. Bankautomaten onderhouden en vullen is een dure bezigheid en de banken letten momenteel op de kleintjes. Geen probleem, zou een modern georganiseerd mens dan denken. Je kan geld afhalen in buurgemeenten Scherpenheuvel en Averbode, maar dat is toch zo’n vijf kilometer verder. Of je betaalt met een kaart en voor wie echt al mee is, zelfs met een app.

Dat valt echter behoorlijk tegen. Zichem heeft een florissant caféleven maar geen enkele kroeg heeft een betaalbakje. Betalen met de app was al helemaal geen optie. Cafébaas Patrick Moens verslikte zich bijna toen we het suggereerden. ‘Ich zen al content azzek nen sms verstuurd krijg’, brabbelt hij tussen de tanden. De discussie had ook geen toegevoegde waarde. Zichem was duidelijk geen prioriteit voor de netwerkbeheerders. Mobiele netwerkverbinding, nooit van gehoord mijnheer.

In de winkels van het dorp is het niet anders. Bijna nergens staat een betaalbakje en waar er toch een is moet je minstens voor 10 euro spenderen, anders betaal je kosten. Als ik de letterwoorden QR en NFC suggereer moet ik dat snel weer inslikken. De Zichemnaars waar ik mee praat, denken dat mij een acuut spraakgebrek overkomt. Ze blinken ondertussen wel  uit in het verzinnen van pragmatische oplossingen om toch aan cash geld te komen. Een van hen neemt iedere week de trein naar Aarschot. Hij begroot wat hij die week zal nodig hebben en pint dat uit de muur. Daarna spoort hij terug. Aarschot ligt twintig kilometer van Zichem maar de treinrit heen en terug kost hem toch twee uur. Mobiel betalen, een realiteit? In Zichem nog lang niet, daar regeert de Witte nog wel even.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.