Structurele voordelen van de Luxemburgse levensverzekering

De resultaten van de stresstesten door EIOPA hebben de aandacht van de media slechts kort kunnen trekken. Nochtans zijn die niet echt geruststellend. De kans dat we nog langere tijd blijven aanschurken tegen een Japans rentescenario is reëel en in dat geval is de solvabiliteit van een kwart van de verzekeraars te wankel.

De Luxemburgse maatschappijen beginnen dat argument uit te spelen, zeker tegenover de positie van de Franse maatschappijen. In Le Revenu wijst oprichter Philippe Gourdelier van vermogensbeheerder Patrimea naar de specifieke bescherming die eigen is aan de Luxemburgse verzekeraars. De verzekeringsnemer is bevoorrechte schuldeiser voor de tegoeden in het contract. In Frankrijk is dat niet het geval. Daar zijn de verzekeringsnemers slechts gewone schuldeisers en kunnen ze in geval van problemen bij een maatschappij, hun rechten pas laten gelden na de staat, de sociale zekerheid en de werknemers. Gourdelier verwijst ook naar de tripartite structuur in Luxemburg. De assets van de verzekeraar zijn ondergebracht bij een depositobank terwijl die in Frankrijk op de balans van de maatschappij staan.

Vanaf een belegd bedrag van 250.000 euro bereiken de Luxemburgse contracten ook hun volle kracht als intelligent instrument voor vermogensplanning. Boven die drempel kunnen verzekeringsnemers de voordelen van de fonds dédiés structuur laten spelen. Het beheer van het vermogen in het contract kan dan effectief gepersonaliseerd gebeuren op basis van een specifiek beleggersprofiel. De keuze van de depositaire bank is vrij boven die drempel en de klanten kunnen beroep doen op meerdere vermogensbeheerders. Gourdelier wijst er expliciet op dat een belegging in een Luxemburgse levensverzekering geen fiscaal voordeel biedt. De fiscaliteit van de woonplaats van de verzekeringsnemer is van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.