Nieuwe generatie beacons maakt persoonlijke internetverbinding overbodig

Steeds meer commerciële buurten en winkelketens installeren beacons. Dat zijn kleine apparaatjes die toelaten om te communiceren met een mobiel toestel van een klant. Sectorwatchers zijn het erover eens dat de beacons de manier waarop we shoppen fundamenteel zullen veranderen. De apparaatjes maken echter ook een nieuwe manier van promotie mogelijk. In Amsterdam heeft Treatz een shoppingparcours uitgebouwd waar een reeks handelaars beacons hebben geïnstalleerd. Deelnemers moeten de app van Treatz op hun smartphone downloaden en de uitgestippelde shoproute doorlopen. Zij worden verrast met exclusieve kortingen wanneer ze in de buurt zijn van hun favoriete aangesloten Treatz winkel. Treatz heeft ook een gift service. Daarmee kan je vooraf een specifieke locatie en tijdstip instellen om een persoon die jij wilt verrassen een foto en persoonlijke boodschap te sturen.

Ondertussen staat de technologie niet stil en duikt er een nieuwe generatie van de beacons op, de zogenaamde uBeacons. Die  hebben een belangrijk voordeel. De oorspronkelijke apparaatjes kunnen enkel een signaal uitzenden. Dat signaal vertelt de app dat hij een boodschap moet tonen en die boodschap gaat meestal via het internet. De gebruiker van het mobiele toestel heeft dus een internetverbinding nodig. uBeacons daarentegen, kunnen ook een signaal ontvangen. Alle geconnecteerde uBeacons vormen in feite een eigen netwerkje waarin slechts een schakel een internetconnectie nodig heeft. Daardoor heeft de klant zelf geen eigen internetconnectie meer nodig.

Dat is een enorm voordeel maar het zou van korte duur kunnen zijn. Volgend jaar komt Bluetooth 4.2 en dat laat toe om beacons rechtsreeks met het internet te verbinden. Ze krijgen daardoor vergelijkbare mogelijkheden als uBeacons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.