Aanpassing einddatum tweede pijler opent innovatie mogelijkheden

In Nederland gaat staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma ingrijpen in de wetgeving voor bedrijfspensioenen. Die pensioenen werden decennialang opgebouwd op basis van een doelkapitaal. De premie wordt dan bepaald in functie van het eindkapitaal dat op voorhand is vast gelegd. Recent werden bij de bovenburen ook premiegebaseerde systemen ingevoerd. Dat zijn regelingen waarbij de premies vast liggen maar het eindkapitaal is afhankelijk van het gerealiseerde rendement. Het is precies voor dat laatste soort van contracten dat de staatssecretaris wil ingrijpen. De werknemers moeten namelijk hun kapitaal op 67 jaar verplicht omzetten in een levenslange lijfrente. Het is echter heel goed mogelijk dat ze op dat moment niet echt tevreden zijn met het resultaat. Een lange periode van lage rente kan het rendement sterk uithollen en dat weegt uiteindelijk levenslang op het pensioen. Klijnsma wil daarom een aantal pistes uitwerken waardoor de werknemers langer kunnen doorgaan met de opbouw van hun pensioenen.

De situatie kan een belangrijke inspiratiebron zijn voor de Belgische tweede pijler. De regering Michel I wil de pensioenleeftijd optrekken naar 67 jaar. Dat heeft nogal wat implicaties voor de verzekeraars. De opbouw van tweede pijlerpensioenen gebeurt momenteel naar de leeftijd van 65 jaar. De logica is dat dit ook opgetrokken wordt naar 67 maar dat heeft nogal wat fiscaal-juridische, technische en financiële consequenties. De regering geeft de verzekeraars best zo snel mogelijk duidelijk over de plannen om een correcte communicatie naar de klanten mogelijk te maken maar ook om een professioneel onderbouwde organisatie op te zetten. Dat geldt zeker ook voor de aanvullende opties in veel contracten. Overlijden en invaliditeit zijn gebaseerd op risicogebonden statistieken die voor hogere leeftijden zwaar kunnen doorwegen.

Aanpasing is belangrijke opportuniteit voor innovatie

De eventuele aanpassing van de einddatumregeling in de tweede pijler is een opportuniteit om de uitkering van groepsverzekeringen breder te bekijken. De meeste uitkeringen gebeuren in ons land nog in kapitaal. Door de snel stijgende levensverwachting  wordt een switch naar een lijfrentesysteem veel beter verdedigbaar. De mentaliteit in België is de laatste jaren veel rijper geworden om die discussie nu aan te gaan. De regering en de sector krijgen in die context een gouden kans om innovatieve mogelijkheden te openen. Vergrijzing wordt niet enkel meer vertaald als een pensioenuitdaging. Afhankelijkheid, medische zorgen en levenskwaliteit zijn factoren waar verzekeraars een belangrijke rol kunnen spelen. De verzekeraars die op dat vlak creatief uit de hoek komen, worden meteen maatschappelijk een pak relevanter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.