Hello, de bank die geen bank wil zijn

Welcome to a bank where sharing, liking, posting and voting are naturally.

Vorig jaar lanceerde de groep BNP Paribas in vier landen een totaal nieuwe mobiele bank. Hello Bank is  een gedurfd concept dat vooral mikt op de sterk groeiende groep van financiële consumenten die snel en op ieder moment een aantal basistransacties willen kunnen uitvoeren. Je saldo checken, een betaling of een overschrijving uitvoeren en de rekening delen als je op restaurant gaat, het moet allemaal kunnen met een paar klikjes.

Hello Bank werd ongeveer gelijktijdig in Frankrijk, Duitsland en België gestart. Italië volgde wat later. Opvallend is dat de groeicijfers inde vier landen sterk uiteen liggen. Maar ook het concept verschilt op een aantal belangrijke punten.

De cijfers

Hello New België Hello ex Mine  Frankrijk Duitsland Italië
Aantal klanten 365.000 101.000 283.000 42.000
Gemiddelde leeftijd 34,5 21,7 40 40 37
Percentage M/V 64/36 51/49 70/30 60/40 68/32
Naamsbekendheid 42% 42% 40% Niet bekend 20%

In België is Hello Bank spectaculair van start gegaan. Dat heeft alles te maken met een intelligent stukje marketing. Met Mine had BNP Paribas Fortis al een concept voor de jongeren maar dat was wat stoffig geworden. Bij de lancering van Hello Bank kregen al die Miners een gericht aanbod  (Hello 4 You) met onder meer een gratis prepaid kaart maar vooral met een hip en actueel imago. Dat werkte prima en Hello Bank besloot om het pakket ter beschikking te stellen voor alle klanten tot 28 jaar. Mine werd overigens niet volledig opgeborgen maar het verandert wel van naam. Klanten tussen 12 en 18 stappen voortaan in ‘Welcome Pack’.

De actie op de ex-Miners vertaalt zich ook duidelijk in de gemiddelde leeftijd. Die bedraagt bijna 22 jaar voor ex-Mine maar is 34,5 jaar voor nieuwe klanten bij Hello Bank. Daarmee blijft Hello Bank België in beide categoriën ruim onder de gemiddelde leeftijd in de andere drie landen en dat is verbazend. Hello Bank richt zich in principe op klanten tussen 22 en 35 maar in Frankrijk en Duitsland is de gemiddelde leeftijd 40 jaar.

De digitale bank trekt opvallend meer mannen dan vrouwen aan. Enkel bij de ex-Miners zijn beide sexes gelijk verdeeld. Het management van de mobiele bank denkt dat mannen meer bezig zijn met technologie en digitale nieuwigheden.

De jonge bank scoort met 40% al erg hoog voor naamsbekendheid. Enkel in Italië, waar de bank later startte, hebben ze een inhaalslag te maken.

Hello Bank België

Hello Bank werd neergezet als een louter mobiele bank maar daar stappen ze in België binnenkort vanaf. De bank werkt namelijk aan een responsieve website en maakt daarmee internetbankieren mogelijk. Hello Bank is momenteel enkel bereikbaar via het call center en via Twitter. Daar komt dus een extra kanaal bij. Hello Bank is overigens ook gekoppeld aan Easy Banking van moeder BNP Paribas Fortis. Dat is een scherpe bijsturing van de oorspronkelijke strategie waarin Hello Bank volledig los van de moederbank werd gepositioneerd. Die gescheiden positionering wordt ook in andere producten opgegeven. Klanten van Hello Bank die een hypothecaire lening nodig hebben worden doorverwezen naar de moederbank. Het management van Hello Bank beweert dat ze de klanten die buiten de leeftijdsscope vallen niet zelf doorverwijst naar BNP Paribas Fortis. Dat hoeft ook niet echt. Als de bank voldoende aantrekkelijke prikkels inbouwt vindt de klant vanzelf de weg. Het is overigens weinig waarschijnlijk dat klanten op het einde van de leeftijdsscope naar de uitgang geleid worden. Wellicht zal de groep proberen om klanten zowel bij de moederbank als bij de trendy nieuwkomer aan boord te houden. De gemiddelde leeftijd van 40 jaar in Frankrijk en Duitsland onderbouwt die stelling overigens voldoende.

De basis van het productengamma van Hello Bank België zijn een zichtrekening, een klassieke spaarrekening, een digitale spaarrekening, een gewone en een prepaid betaalkaart en een kredietkaart. De bank heeft ook een kasfaciliteit en een lening op afbetaling, ook voor niet klanten van de bank. De maatschappij zet haar eerste stappen in de verzekeringsindustrie met Digital Protect, een verzekeringsdekking voor alle mobiele apparaten die een klant heeft.

Hello Bank heeft in België niet alleen een bank neergezet, het werkt aan een soort community die inspeelt op de interesses van de kerndoelgroep. Hello Trends is een blog waar je leuke nieuwtjes kan lezen over thema’s die op het snijpunt van bankieren, digitalisering en sociale media zitten.

Hello Space is de plaats waar alle initiatieven van de community aan mekaar gebreid worden. Je vindt er ook leuke deals en promoties.

Hello Play is een muzieksite die in België enkel op techno mikt. Hello Bank legt op die manier de link naar haar partnership met Tommorowland. De site gaat niet alleen over muziek maar bevat ook heel veel informatie over artiesten. Je kan je eigen playlists aanmaken en naar exclusieve concerten luisteren.

Vorige week kondigde Hello Play in Frankrijk een samenwerking aan met Spotify en met het crowdfundingplatform Ulule. Deezer, Soundcloud en LastFM waren al aanwezig op het platform.  Wie veel luistert of inhoud deelt kan Hello Coins verdienen. Die virtuele munt kan je gebruiken om muzikale projecten te steunen via Ulule. Momenteel zijn deze diensten nog niet beschikbaar in België.

Het eigen ecosysteempje van Hello Bank wordt realiteit in de Hello pop-up stores. De bank pootte al zo’n pop-up neer in Brussel en Antwerpen en trekt volgend jaar naar Luik. Het is een aaneenschakeling van toffe workshops, optredens en events die de digitale consument van vandaag aanspreken.

De slogan ‘Hello Bank, de bank die geen bank wil zijn’, geeft  heel direct aan waarom BNP Paribas met dit initiatief gestart is. De financiële crisis heeft krassen nagelaten op de traditionele instituten. Daarom probeert de groot bank om een community te bouwen die ook bankactiviteiten ontwikkelt.

Het verschil met de andere vestigingen

Frankrijk

In Frankrijk is Hello Bank structureel anders opgevat. Het is geen niche bank maar een financiële instelling met een volledig aanbod waar alle courante bancaire producten aanwezig zijn. Dat wordt vrij extreem doorgetrokken in de stelling dat een klant moet kiezen tussen BNP Paribas en Hello Bank. Klanten kunnen niet bij beide banken terecht.

De Franse branch heeft een eigen smartwatch voor Androïd laten ontwikkelen. Je kan de stand van je rekening controleren, de laatste drie transacties bekijken en beveiligde berichten lezen. Hello Watch is geconnecteerd met de app op je smartphone.

Italië

In Italië is de bank later gestart en dat vertaalt zich in een veel lagere klantenaantallen. De bank probeert haar community te bouwen rond inhoudgedreven events en communicatie. Ze nodigden onder meer econoom en maatschappelijk filosoof Jeremy Rifkin uit en plaatsten de video van zijn presentatie op Youtube.

Duitsland

In Duitsland staat Hello Bank voor een erg belangrijke ontwikkeling. De online vermogensbeheerder Cortal Consors wordt geïntegreerd met Hello Bank. Momenteel zijn er 283.000 klanten op het platform maar na de integratie komen er daar 561.000 bij. Daarmee wordt Duitsland meteen de grootste Europese branch. De Duitsers werken ook aan een opvallende marketingstrategie. Customer centric is het kernbegrip maar de customer die ze gebruiken in hun toekomstige campagnes is niet Jan Modaal. Het zijn jonge no nonsense gezichten die de waarden van de nieuwe generatie duidelijk uitdrukken. De slogan die ze daarbij gebruiken zegt alles:’ Welcome to a bank where sharing, liking, posting and voting are naturally.

Na de integratie van Consorsbank in Duitsland zal Hello Bank in West-Europa 1.350.000 klanten hebben. Het management geeft voorlopig geen cijfers vrij over de rendabiliteit van het project maar de bedoeling blijft om in 2017 break even te draaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.