Crelan draait rente op zichtrekeningen naar nul

Op de website van Crelan zijn de nieuwe tarieflijsten bekend gemaakt die de bank vanaf 1 januari 2015 toepast. Opvallend is dat de rente op de zichtrekeningen op nul wordt gezet. De bank hanteerde tot nu toe een rente van 0,025% op de reserves boven 2500 euro. Niet dat die vergoedingen een vetpot waren maar de aanpassing is symbolisch belangrijk.

De forfaitaire kost van de pakketrekening, het product dat door Crelan gepromoot wordt, gaat naar 45 euro voor niet coöperanten. Voor coöperanten is die rekening gratis. Crelan geeft haar coöperanten ook een vergoeding voor online transacties via de pakketrekening. Die bedraagt 5 cent per transactie maar het bedrag kon maximaal oplopen tot 5 euro. Dat plafond wordt opgehoogd naar 10 euro.

De iRekening, dat is een zuivere online zichtrekening, blijft voor iedereen gratis.

Opvallend is dat Crelan de voorwaarden voor -23-jarigen helemaal anders invult. De top-X rekening biedt dezelfde voordelen als de pakketrekening maar hier geeft de bank wel een vergoeding van 0,25 euro op de reserves. De rekening is ook gratis.

Het signaal dat Crelan afgeeft met de schrapping van de rente op zichtrekeningen is begrijpelijk. De schamele vergoeding op een reserve die in principe niet op een zichtrekening moeten staan had toch al weinig om het lijf. Het principe om een vergoeding te geven voor internetbankieren kan een commercieel argument zijn maar het principe van het plafond is niet meteen een sterk verhaal. We begrijpen dat de bank niet ongelimiteerd rente wil toekennen want dat zou bij bepaalde mensen snode plannen kunnen oproepen. Het zou echter beter zijn om het aantal transacties die gekoppeld zijn aan een vergoeding te beperken. Dat zou psychologisch sterker overkomen.

Klik hier voor de tarieflijsten particulieren van Crelan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.