Het beste spaarboekje komt uit Waregem

VDeruytterolgens spaargids.be had de kleine West-Vlaamse spaarbank CKV in 2013 de beste voorwaarden voor passieve spaarders. Net zoals zijn veel grotere collega Argenta is het succes van CKV vooral het resultaat van nuchter no-nonsense ondernemerschap.

De bank is eigendom van Dominiek De Clercq en zijn echtgenote Veronique Santens. Dominiek is de jongste zoon van textielmagnaat Roger De Clercq. In 2010 nam De Clercq de verlieslatende Goffin Bank over. Die bank boerde jarenlang op wisseltransacties maar na de instelling van de euro slaagde het management van Goffin Bank er niet meer in om een rendabel business model neer te zetten. In 2003 kwam de familie Savelkoul aan boord bij Goffin maar zelfs een kapitaalsinjectie van 6,5 miljoen euro volstond niet om de bank gezond te maken. Hoeveel De Clercq betaald heeft voor Goffin is niet bekend maar het zal alleszins een pak minder zijn dan wat de Savelkouls er in geïnvesteerd hebben.

De overname van Goffin Bank was een slimme zet van CKV. In het kader van de Basel III normen moest CKV zijn balans versterken. Momenteel heeft de bank 10.000 klanten en een balanstotaal van 560 miljoen euro. 165 miljoen komt van van Goffin Bank. Bij de oprichting van CKV in 1956 had de bank een balanstotaal van 25.000 euro. CKV groeit jaarlijks met 8%.

Het operationeel model van CKV is erg eenvoudig. De bank is gespecialiseerd in atypische hypothecaire kredieten. Dat kunnen klanten zijn met een fichering die toch voldoende financiële draagkracht hebben maar ook oudere klanten die nog een lening willen aangaan of klanten die een minder evident vastgoed willen verwerven. Die dossiers raken nooit door de acceptatie van de klassieke banken. Ze hebben ook een hogere risicoweging. Een aantal klanten zullen ook sneller weggaan omdat ze weer acceptabel worden voor het klassieke circuit. Daarom vraagt CKV een rente die veel hoger ligt dan de standaard op de markt. De bank gebruikt de reserves die ze ophaalt in een één op één verhouding tegenover haar kredietverlening. CKV gebruikt dus geen afgeleide producten.

De behandeling van dergelijke dossiers is arbeidsintensief maar toch slaagt CKV er in om zeer efficiënt te werken. Volgens CEO Rudi Deruytter realiseert CKV een cost-income ratio van 44 terwijl de sector slechts 57 haalt. De bank heeft geen kantoren en dus geen dure overhead kosten. De distributie gebeurt via zelfstandige makelaars.

Een gedachte over “Het beste spaarboekje komt uit Waregem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.