Praet waarschuwt voor deflatie

De Morgen zet vandaag de uitspraak van ECB-hoofdeconoom Peter Praet over inflatie op de eerste pagina. Praet heeft in een interview met Börsen Zeiting duidelijk gesteld dat hij deflatie als een rëeele mogelijkheid voor Europa beschouwt. De econoom pleit er zelfs voor dat de centrale banken   misschien structureel overheidsobligaties moeten gaan opkopen om verdere prijsdalingen tegen te gaan. Door massaal geld in de markt te pompen, zouden de centrale banken dan de deur openzetten voor meer investeringen.

Hoofdeconoom van het VKW Geert Janssens beweert al langer dat Europa met sneltreinvaart in een Japans scenario terecht komt. ‘Zowel inflatie als deflatie zijn een spiraal’, zei Janssens vorig jaar in juli tegen Financelab.  ‘Eens je erin zit, geraak je er niet makkelijk meer uit.’ Janssens pleitte toen voor belangrijke structurele maatregelen op het  vlak van fiscaliteit en rechtszekerheid, loonkosten, energie en onderwijs. Dat hoeft volgens hem niet veel te kosten, het is gewoon een kwestie van efficiëntie bij de overheid. ‘De crisis moet nog beginnen’, zegt Janssens. ‘Die werd tot vandaag uitgesteld met geld dat we  lenen bij onze kinderen en wellicht ook bij de toekomstige pensioenen van diegenen die vandaag de riem eraf leggen.’ Een maand later wees de VKW-econoom vooral op de rol die Duitsland speelt. Janssens argumenteerde toen dat Duitsland dreigt geconfronteerd te worden met een deflatie. ‘Duitsland ligt midden in de Eurozone en ondanks alle mooie retoriek over exportwereldkampioen en dergelijke blijft men zeer afhankelijk van Europa’, zei hij. ‘Dat geldt ook voor enkele landen die zeer sterk in de schulden zitten zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Duitsland zal dus meer moeten gaan consumeren om op die manier meer interne groei te ontwikkelen.’ Volgens Janssens gaat dit in tegen de gangbare ideeën en mythes. ‘Het Mercantillisme is op zijn grenzen gestoten’, zei de VKW-hoofdeconoom. ‘Dat geldt ook voor China. Export die je zelf financiert creëert geen welvaart. Dat de Bundesbank nu zelf pleit voor hogere loonstijgingen is alvast opmerkelijk.’

Maar niet alle economen gaan mee in het doemscenario over deflatie.  De Morgen citeert Geert Noels. ‘Dalende prijzen zijn niet noodzakelijk negatief’, zegt Noels. ‘Of moeten we het dan betreuren dat de energieprijzen gekelderd zijn, dat de mensen aan de pomp minder betalen of tegenwoordig meer auto krijgen voor evenveel geld?’ Noels twijfelt er aan dat de consumenten hun aankopen massaal uitstellen. Die uitspraak van de econoom wekt toch enig voorbehoud. Net vandaag maakt Unizo rampzalige verkoopscijfers bekend voor de kledingsector. Die hebben deels te maken met een verouderd business model. Maar een deel van de sterke terugval is zeker ook te wijten aan het feit dat de consument de knip op zijn uitgaven zet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.