Payvision werkt aan wereldwijd dekkend netwerk

De impact van de digitalisering heeft de organisatie van het betaalverkeer op zeer korte tijd dooreen geschud. Een van de opvallendste winnaars van die ontwikkeling zijn de zogenaamde payment service providers (psp). Zij zorgen ervoor dat de verbindingen tussen de banken en de kredietkaartmaatschappijen vlot en veilig verlopen. Door de technologische evolutie en het succes van mobiel betalen hebben ze hun rol echter fel uitgebreid. De klantenervaring, customer experience in het jargon, zal bepalen voor welke betaaloplossing de klant concreet kiest. Psp’s focussen daar expliciet op. Dat bleek ondermeer bij de bekendmaking van de samenwerking tussen Delhaize en Atos Worldline. De betaaloplossing die beide partners gaan gebruiken is eigenlijk een toepassing van de al eerder gelanceerde Bancontact app. Maar toch wordt de applicatie eerst uitgebreid getest in slecht een filiaal van Delhaize. Volgens woordvoerder Bram Boriau van Worldline is dat omdat ze de klantervaring nog willen verbeteren.

Voor banken is het een klus om dat netwerk zelf uit te bouwen omdat het erg duur is en omdat de evolutie van de technologie bijzonder snel gaat. Psp’s kunnen zich focussen op die niche en daardoor kunnen zij wel een rendabel business model neerzetten maar volume blijft een belangrijke voorwaarde. Worldline is jarenlang de absolute marktleider geweest maar aan die positie wordt momenteel sterk geknabbeld. Er komen steeds meer platformen meebikkelen in deze snelgroeiende business. In ons land groeit onder meer Ingenico erg snel maar ook Docdata, Hipay en Buckaroo pakken marktaandeel. BNP Paribas Fortis startte onlangs dan weer een samenwerking met het Zwitserse platform Six.

Het Nederlandse Payvision maakte vandaag bekend dat het ambitieuze internationale groeiplannen heeft. Payvison heeft 18 vestigingen in 12 landen maar het platform is wel actief in 50 landen. Die activiteiten willen  echter uitbreiden tot een wereldwijd dekkend netwerk. Payvision was vooral actief op het noordelijk halfrond. Ze willen nu ook naar het zuidelijk deel van de planeet.

Specifiek in de benadering van Payvision is dat het ook de rol van de zogenaamde acquirer overneemt. Dat wil zeggen dat het de taken van de bank die de betaling accepteert ook zal afwikkelen. Het gaat dan onder meer over acceptatie van betaalgegevens, fraudebeleid, risicomanagement en reporting. Op die manier probeert Payvision een wereldwijd een netwerk van banken aan zich te binden. Oprichter Rudolf Booker legt vandaag in het Financieele Dagblad uit dat die strategie nog een ander voordeel heeft. ‘Voor de meeste landen heb je een licentie van Visa of Mastercard nodig om creditcardbetalingen te mogen aanbieden’, zegt hij.  ‘Wij beheren die licenties voor onze klanten over de hele wereld. Zo ontstaat een netwerk van licenties, waardoor een bank die bij ons is aangesloten, gebruik kan maken van die licenties over de hele wereld.’

Payvision won in 2013 een prijs voor dat idee tijdens de ‘International Card Not Present Expo’, een vakbeurs voor online betalingen in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.