Aristophil België in faling

ArtalisIn november 2014 hebben gespecialiseerde teams van de Franse politie een reeks invallen gedaan in de vestigingen van Aristophil. Dat is een maatschappij die belangrijke manuscripten en brieven opkoopt. Ze gebruiken de collectie daarna als onderliggende waarde om geld op te halen bij particulieren. Die beleggen niet in een fonds maar ze kopen op papier een deel van de collectie. In het verlengde van deze huiszoeking werd bewarend beslag gelegd op de bankrekeningen, op de voorraadlocaties en op de stukken in het Museum te Parijs en te Brussel. De Franse onderzoeksrechter heeft eveneens bewarend beslag laten leggen op de bankrekeningen van de Belgische, Zwitserse en de Oostenrijkse filialen van de Groep Aristophil.

Door die actie was Aristophil België gedwongen om de boeken neer te leggen. Op 29 december 2014 heeft de Rechtbank van Koophandel in Brussel het faillissement van de vennootschap uitgesproken. Al wie geïnvesteerd heeft in Aristophil kan een schulvordering instellen om te proberen (een deel van) de investering terug te krijgen. Dat ziet er voor bepaalde klanten beter uit dan voor anderen. Het belangrijkste actief van Aristophil zal allicht de collectie zijn. Specialisten zijn het erover eens dat die in de boeken van de vennootschap veel te hoog werd gewaardeerd maar dat neemt niet weg dat er een reële kans is om op die manier iets te recupereren. Om die mogelijkheid te kunnen aangrijpen moet een belegger effectief eigenaar zijn. Dat wil zeggen dat de bestelbon, de verkoopsovereenkomst en de bewaargevingsovereenkomst getekend zijn en de betaling effectief gebeurd is. Aristophil moet bovendien ook een duidelijk geïdentificeerd gedeelte van de collectie hebben toegewezen. Dat laatste is niet voor alle beleggers het geval.

Door de aanhoudende stroom geruchten hebben een aantal beleggers  hun recht van voorkoop laten gelden tegenover Aristophil. Als dat door de maatschappij bevestigd werd zijn ook deze gedupeerden niet langer eigenaar en vallen zij in de categorie van mensen die moeten hopen dat de verkoop van het actief alsnog enig soelaas zal brengen.

De collectie van Aristophil zal bijna zeker geveild worden. Maar de waarde  van veel stukken werd door stichter L’Heritier en zijn kompanen systematisch te hoog opgeschroefd. Het plotse massale aanbod en de prijsmanipulatie uit het verleden doen de markt voor documenten en manuscripten op haar grondvesten daveren.

Financelab bereidt momenteel een dossier voor om een gezamenlijke schuldvordering in te stellen tegen Aristophil. Als u daar vragen over heeft kan u bellen naar +32 493 688 997

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.