Bij Alibaba en Paytm denken ze een categorie hoger

Alibaba investeert 575 miljoen dollar in de Indiase webshop Paytm. Beide platformen hanteren hetzelfde business model en dat verschilt van de webshops die we bij ons kennen. Onze online grootgrutters gebruiken in feite het model van een fysieke winkel en ze vertalen die online. Het is een verzameling van merken opgedeeld in categorieën van goederen maar de verkoop gebeurt onder de koepel van de webshop. Alibaba en Paytm zijn al een paar stappen verder. Het zijn in feite facilitators. Ze creëren een platform waar ze externe leveranciers de technische mogelijkheden bieden om hun goederen online aan te bieden en de betaling te doen.

In principe zijn Alibaba en Paytm dus geen echte webshops maar een redelijk volwassen versie van een mobile wallet. Paytm heeft 15.000 aangesloten verkopers en 25 miljoen geregistreerde gebruikers. 20 miljoen daarvan maken actief gebruik van de dienst. Er staan 10 miljoen producten online op het platform maar de leden van Paytm kunnen de wallet ook gebruiken om rekeningen te betalen of een taxi te nemen.

Al die gebruikers kunnen voortaan ook shoppen op de sites van Alibaba en betalen via Paytm. Omgekeerd kunnen de leden van Alibaba bij Paytm gaan shoppen terwijl ze betalen met Alipay. Dat is het eigen betaalsysteem van Alibaba. De externe verkopers die op Alibaba actief zijn zouden ook toegang krijgen tot Paytm.

De mobile wallets die in West-Europa en de VS opstarten hebben vaak moeite om voldoende retailers op het platform te krijgen. Ook Apple Pay lijkt daar mee enigszins last van te hebben. Een aantal grote retailers verenigden zich zelfs tegen Apple Pay. Ze starten momenteel hun eigen wallet MCX op. In Azië hebben ze al langer door dat die strategie niet werkt. Ze kiezen voor een volledig open model waarbij het aantal transacties de norm is. Dat is immers wat opbrengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.