Hoofdeconoom van Rabobank vreest slechte vorm van deflatie | Financieele Dagblad

BoonstraIedere econoom met enige naamsbekendheid heeft de laatste maanden wel iets over deflatie geschreeuwd. Daarbij wordt bijna standaard het onderscheid gemaakt tussen goede en slechte deflatie. Het is opvallend dat veel van hun commentaren de positieve effecten van deflatie benadrukken. Dalende prijzen betekenen meer geld in de portefeuille van de burger die dat vervolgens opnieuw spendeert waardoor de economie draait. De spectaculaire daling van de olieprijs wordt door vele analysten als de oorzaak genoemd van die positieve deflatie. Niks aan de hand dus blijkbaar. Maar daar is niet iedereen het zomaar naadloos mee eens.  Wim Boonstra, hoofdeconoom van de Rabobank en bijzonder hoogleraar Economische en Monetaire Politiek aan de VU te Amsterdam, schrijft vandaag een heel ander verhaal in het Financieele Dagblad. Volgens Boonstra is de huidige situatie zeer zorgelijk. De beleidsrente staat op nul, de lange rente is nauwelijks hoger en de echte deflatie moet nog beginnen. De lagere olieprijzen zijn goed voor de koopkracht en dus heeft deze deflatie ook goede kenmerken. Maar de conjunctuur is zeer zwak en de prijsdalingen kunnen eraan bijdragen dat de deflatieverwachtingen zich vertalen in bestedingsuitstel. Als reactie daarop zullen de ondernemers prijsverlagingen doorvoeren. Dit zet hun marges onder druk en zij zullen proberen hun kosten te verlagen. Als lonen niet snel genoeg dalen, leiden dalende afzetprijzen tot reëel hogere loonkosten. Dan kan een ondernemer zijn loonkosten alleen omlaag krijgen door mensen te ontslaan. De koopkracht daalt over de ganse lijn en er treedt meer bestedingsuitval op.

Dat is dus slechte deflatie en die leidt tot herverdeling van vermogens en inkomens. Mensen met een hypotheek zien bij inkomensdaling de reële waarde van hun schuld toenemen. Mensen met een zwakke arbeidsmarktpositie zien vaak hun inkomen relatief snel dalen, terwijl mensen met een sterke arbeidsmarktpositie hun inkomen langer op peil kunnen houden. Boonstra benadrukt dat deflatie kan in tegenstelling tot inflatie nauwelijks met monetair beleid kan worden bestreden. Als de prijzen dalen kan de rente wel worden verlaagd, maar lager dan nul procent kan deze normaal gesproken niet zijn. Als de prijzen verder dalen loopt de reële rente dus verder op, wat de economische groei verder afremt. Als je er eenmaal inzit, kom je er maar moeilijk uit. De beste remedie tegen deflatie is ervoor te zorgen dat je er niet in terecht komt, zoals Ben Bernanke al in 2002 stelde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.