Verzekeraars stimuleren installatie rookmelders nauwelijks

ROOKMELDER_OPTIS_4db149ec91936Volgens de kranten van Mediahuis ligt het aantal overlijdens naar aanleiding van woningbranden in ons land veel hoger dan in de buurlanden. Vooral ’s nacht ligt het aantal slachtoffers hoog. De meeste mensen die in een brand blijven komen om door verstikking. Die vaststellingen doen een belletje rinkelen. Blijkbaar worden de meeste slachtoffers verrast omdat ze niet tijdig gewaarschuwd worden. Dat is een impliciet pleidooi om de installatie van rookmelders te stimuleren of zelfs te verplichten. Die toestelletjes zijn goedkoop en vrij eenvoudig te plaatsen. De kost en de inspanning wegen dus niet op tegen de voordelen.

De cijfers bewijzen die stelling ook. In Nederland zijn er gemiddeld 2,3 dodelijke slachtoffers per miljoen in­woners. 68 % van de huizen heeft er rookmelders. In België vallen  6,2 slachtoffers per miljoen in­woners. In Vlaanderen heeft slechts 43 % van de huizen een rookmelder.

Niet alleen de bewoners doen hun voordeel met het plaatsen van rookmelders. Ook de verzekeraars zijn daar mee gebaat. Snellere detectie betekent een snellere reactie en dat vermindert de schade.

Verzekeraars geven geen premiekorting

Branddeskundige Tim Renders suggereerde maandag in het programma van Jan Hautekiet op Radio 1 dat de verzekeraars de installatie zouden kunnen stimuleren door een korting te geven op de premie van de woningverzekering. Financelab deed daarover een bevraging bij de tien grootste schadeverzekeraars in België. Geen enkele van de maatschappijen vertaalt de installatie van rookmelders in een lagere premie. Een aantal verzekeraars hebben wel een incentiveringscampagne.

Argenta heeft in 2012 een actie gedaan waarbij iedere nieuwe klant gratis een rookmelder kreeg. Die actie loopt nog door maar enkel op initiatief van de kantoorhouder. KBC biedt rookmelders aan in hun ‘Moeders Preventiewinkel’. U betaalt de normale marktprijs. Baloise  Belgium geeft een premievermindering voor speciale risico’s en handelszaken als er een volledige rookdetectie-installatie is. De hoogte en de voorwaarden van de korting is afhankelijk van een inspectieverslag. Generali Belgium geeft geen specifieke korting voor rookmelders maar klanten met een alarminstallatie krijgen wel een korting.

De wetgever waakt

In Vlaanderen moeten alle huurwoningen waarvoor een nieuw huurcontract werd afgesloten na 31 december 2012 uitgerust worden met voldoende rookmelders. Elke zelfstandige woning moet op iedere bouwlaag minstens één rookmelder hebben. In woningen met studentenkamers moeten er detectoren zijn in iedere kamer en in de de gemeenschappelijke kookruimten. Het moet om optische toestellen gaan met een CE-markering. Voor woningen met een huurcontract dat al in voege was geldt een overgansperiode.

In Wallonië zijn optische rookmelders in alle woningen al verplicht sedert 2006. Het maakt hier dus niet uit of het om een huurwoning of een eigen woning gaat. In appartementen kleiner dan 80m² moet 1 melder worden geplaatst, in grotere appartementen 2. In huizen met een oppervlakte per verdieping, kleiner dan 80 m² moet 1 melder per verdieping worden geplaatst. Is de oppervlakte per verdieping groter, dan moeten er 2 melders per verdieping worden geplaatst.

In het Brussels Gewest zijn rookmelders in huurwoningen verplicht sedert juli 2005. Er moet een toestel geplaatst worden in elk vertrek dat men moet doorlopen om in de woning van de slaapkamer naar de buitendeur te gaan.

In Wallonië zijn rookmelders dus verplicht in alle woningen. Het is niet meteen duidelijk waarom men de verplichting in Vlaanderen en Brussel beperkt heeft tot huurwoningen. Het voordeel van de installatie in alle woningen lijkt toch duidelijk. 

Nog even een slotbemerking. Rookmelders zijn op zich slechts een onderdeel van een efficiënt noodplan bij brand. Als de melder afgaat moeten de mensen die binnen zijn ook nog buiten geraken. Bij een ontwikkelde brand kan dat een probleem zijn. Het is dus wenselijk om op voorhand een vluchtroute uit te stippelen. Naast slachtoffers van branden is het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt aan CO vergifting ook behoorlijk hoog. Er bestaan speciale CO melders die waarschuwen voor dat specifieke gevaar.

Informatie over de wettelijke regeling in Vlaanderen vindt u hier

Informatie over de wettelijke regeling in Wallonië vindt u hier

Informatie over de wettelijke regeling in het Brussels Gewest vindt u hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.