Koers bitcoin in vrije val

Bitcoin is in België nog erg weinig bekend. Woensdag kwam de virtuele munt op een eerder grappige manier in het nieuws. Bij de gerechtelijke politie hadden ze bitcoins in beslag genomen in het kader van een gerechtelijk onderzoek. De politiemensen stonden echter voor een probleem omdat ze geen idee hadden hoe ze met de nieuwe munt moesten omgaan.

Bitcoin Plunge

Ondertussen krijgt de waarde van de bitcoin een serieuze dreun. Het is eigen aan de munt dat hij erg volatiel is maar de evolutie die zich nu voordoet is een aanhoudende en zware daling. Nieuwsplatform Coindesk rapporteerde vorige dinsdag een verlies voor de bitcoin van 15,02% in New-York. Woensdag kreeg hij een nieuw dreun van 14,49%. Sinds begin van het jaar heeft de virtuele munt al 39% verloren. Hij staat liefst 83% onder zijn hoogste notering in november 2013.

Die zware daling heeft drastische gevolgen voor de zogenaamde miners. Dat zijn mensen die een ingewikkeld mathematisch probleem proberen op te lossen. Wie zo’n oplossing eerst kan aanreiken creëert bitcoins. Om die oplossingen te vinden is de inzet van veel computerresources vereist en dat kost geld. Als de waarde van de bitcoin terugvalt wegen de kosten soms niet meer op tegen de voordelen. Die spanning wordt nog verhoogd door een aantal initiatieven die zich gingen specialiseren in de aanmaak van bitcoins. Zij hebben speciale computernetwerken ontwikkeld om snel een zogenaamde blockchain op te lossen.

CEX.io is zo’n platform. Zij stellen computerresources ter beschikking van derden die bitcoin willen minen. Het platform kondigde vorige maandag aan dat ze voorlopig stoppen met hun activiteit.

Coin Terra inc., een bitcoinminer die ooit 3% van de ganse markt had, kan het computercenter van het Utah data center niet meer gebruiken omdat ze de kosten niet meer kunnen betalen. Het platform moest ook de betalingen van een uitstaande obligatielening stopzetten.

De problemen die de miners ondervinden heeft voor de eerste keer de zogenaamde hashrate doen dalen. Dat is een standaard die aangeeft hoeveel computercapaciteit er gebruikt wordt om bitcoins te minen. Vorig jaar was de hashrate nog gestegen met een factor dertig. Hij was toen 13.000 keer groter dan de capaciteit van de 500 krachtigste computers in de wereld.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.