Scandinavië wordt snel cashloos

Scandinavië leidt de dans op het vlak van cashloze betalingen. Dat blijkt uit een analyse van Reuters. Zweden staat met gemiddeld 230 kaartbetalingen in 2012 aan de kop. Finland en Denemarken volgen op een kleine afstand. In het Verenigd Koninkrijk is dat gemiddelde slechts 167, in Duitsland 39 en in Italië 28. (cijfers Europese Centrale Bank)

Volgens de ECB scoren ook Noorwegen en Ijsland zeer hoog. De redenen voor die snelle ontwikkeling is de sterke verspreiding van computers, een kleine zwarte economie en een groot vertrouwen in de overheid.

Voor de financiële sector is die ontwikkeling van groot belang. De Noorse centrale bank berekende dat een cashtransactie gemiddeld 7,1 Noorse kronen kost. Een kaarttransactie kost slechts 4,1 kronen. Cashloos betalen zit in die landen ook helemaal in de cultuur. Wie een ticket voor het openbaar vervoer in Stockholm wil kopen kan bijvoorbeeld niet meer met cash terecht.

Die shift naar cashloos betalen heeft ook andere gevolgen. In Zweden gebeurden slechts 5 bankovervallen in 2012. In 2011 waren er dat nog 16. De Zweedse centrale bank verwacht dat het aandeel van cash tegen 2020 nog verder zal dalen met 20% tot 50%.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.