Videoloket bij KBC | Advies in de cloud volgens Knab-stichter Frijters

videoloketKBC test momenteel een videoloket uit waar klanten met hun bank-, beleggings- en verzekeringsadviseurs kunnen praten tijdens de kantooruren maar ook erna. Het videoloket bevindt zich in de automatenruimte van het bankkantoor. De klant en adviseur zien elkaar via een scherm zodat er visueel en persoonlijk contact is met de adviseur op afstand.

Via een tikje op het scherm roept de klant de adviseur op die hem helpt zoals dat normaal ook aan het loket in het bankkantoor zou gebeuren. De klant kan betaalopdrachten uitvoeren, afspraken maken, rekeninginformatie opvragen, een bankkaart deblokkeren, limieten van bankkaarten wijzigen, een Europese overschrijving uitvoeren of een periodieke opdracht invoeren of wijzigen en in beperkte mate geldverrichtingen doen. KBC test het project voorlopig uit in de kantoren van Genk Centrum en Winterslag. Tijdens de week zijn ze open van 8 uur ’s morgens tot 20 uur ’s avonds en op zaterdag van 9 tot 12 uur.

Het KBC-Videoloket is een experiment. KBC wil de komende 6 maanden vooral te weten komen hoe haar klanten deze nieuwe manier van contact met zijn bank ervaart. Bij de evaluatie zal gekeken worden of de integratie van een videoloket in het kantorennetwerk al dan niet een toegevoegde waarde biedt voor de klant.

Tegelijkertijd pakt René Frijters, de oprichter van de alternatieve bank Knab in Nederland uit met een boeiende stelling. ‘Banken openen de komende jaren duizenden digitale kantoren’, zegt hij.  ‘We worden zelf verantwoordelijk voor onze financiën en financieel advies en dat zal niet langer gebeuren via een traditioneel kantoor, maar in een digitaal bankkantoor. Frijters denkt aan een plek in de cloud, een digitale spreekkamer waarvoor je niet meer je huis uit moet. Adviseurs kunnen ook ’s avonds beschikbaar zijn zodat je buiten je werktijd naar goed advies kan luisteren. Ook voor de bank of de onafhankelijk adviseur zijn de voordelen legio. Alle kennis is geconcentreerd op een locatie. Het is veel efficiënter en de uren kunnen netjes aan de klant in rekening worden gebracht, omdat klanten dat heel normaal zullen gaan vinden als er advies wordt gegeven. Digitale bankkantoren schieten de komende jaren als paddenstoelen uit de grond, besluit Frijters.

KBC en René Frijters van Knab gaan uit van hetzelfde zakelijk model. Klanten van de bank zullen in de zeer nabije toekomst online met een adviseur kunnen praten. In het model van Frijters gebeurt dat van bij de klant thuis. Dat is logisch. De technologie laat nu reeds perfect toe om dat op te tuigen. De populariteit van smart-TV’s zal de integratie van computerapplicaties en het scherm in de woonkamer alleen maar versnellen.

De test die KBC momenteel uitvoert om klanten naar een kantoor te laten komen om daar tegen een scherm te praten is in die optiek een vreemde hersenkronkel. Kantoren zullen ook in de toekomst een schakel blijven in het begeleidingstraject van de bank. Die schakel zal echter vooral tot doel hebben om klanten een uiterst persoonlijke service te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.