Resultaten AG Safe + leggen pijnpunt verloningsstrategie distributie bloot

Marktleider AG Insurance publiceerde gisteren het rendement over 2014, van haar tak 21 concept AG Safe+.  De gegarandeerde rente in die contracten zakte in 2014 van 1,50% naar 1%. Dat heeft echter geen impact op wat de klanten uiteindelijk krijgen op hun reserves in dat jaar. Alle contracten krijgen 2,75% bruto rendement. In 2013 bedroeg het rendement nog 3%.

De bekendmaking ligt volledig in de lijn van de strategie die AG Insurance al een aantal jaren hanteert. De verzekeraar bouwt een voorzichtige technische rentevoet in de contracten in, maar trekt het uiteindelijke resultaat via de winstdeelname ieder jaar op naar een marktconform niveau.

Op het eerste zicht niks spectaculairs dus maar toch schuilt er in de bekendmaking een ernstige vingerwijzing. Tegelijkertijd met AG Insurance maken ook BNP Paribas Fortis en B Post Bank de rendementen van hun tak 21 concept bekend. Zij verkopen eigenlijk hetzelfde product AG Insurance zelf maar er kleeft een ander label op. Het is dus logisch dat de rendementen bij beide banken ook 2,75% bedraagt maar toch zijn de klanten van de banken beter af.

AG Insurance werkt namelijk met zelfstandige makelaars. Net zoals dat bij de meeste maatschappijen het geval is krijgen die een aanbrengcommissie voor het aanleveren van nieuwe premies en een portefeuillecommissie voor het beheer van de bestaande contracten. Die portefeuillecommissie bedraagt bij AG Insurance maximaal 0,50% en dat percentage moet nog van het rendement van de contracten weg gefilterd worden. Vandaar dat de marktleider uitdrukkelijk stelt dat de aangekondigde 2,75% een bruto rendement vormen.

Op zich is er nog niks vreemds aan de hand maar de klanten van BNP Paribas Fortis en B Post Bank krijgen die portefeuillecommissie niet doorgerekend. In het extreemste geval krijgen zij dus 0,50% meer voor hetzelfde contract. Het klassieke argument dat de commissies goed gemaakt worden door persoonlijk advies is hier maar moeilijk houdbaar. Je kan niet stellen dat een kantoorhouder van BNP Paribas Fortis zijn klanten niet op een correcte manier zou adviseren.

De situatie toont aan dat de verzekeringssector zich in ons land moet bezinnen over haar distributiestrategie en vooral over de verloning ervan. De zelfstandige makelaars hebben zich het voorbije decennium sterk geprofessionaliseerd. Inhoudelijk hebben ze daarmee in principe hun toekomst verzekerd. Ondertussen is ook de maatschappelijke context snel veranderd. Vooral de digitalisering zorgt ervoor dat distributie van financiële producten op een totaal andere manier zal georganiseerd worden. Het oude verloningsmodel dat gebaseerd is op het incentiveren van aanbreng en instandhouding van portefeuilles houdt in die context niet langer stand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.