Verband tussen Kepha Invest en Aristophil?

VaticaanBegin november 2014 heeft Financelab een uitgebreide analyse gebracht van de zaak Kepha Invest. Het investeringsvehikel gespecialiseerd in residentieel vastgoed, betaalde op dat moment de rente op zijn obligatieleningen niet meer uit. Kepha Invest haalde een bedrag van ongeveer 28 miljoen euro op bij meer dan 200 beleggers. Die ongeruste beleggers kregen aanvankelijk ook niemand van de maatschappij te pakken. Uiteindelijk stapte de Belgische topman van de maatschappij, Christophe de Fierlant, zelf naar de rechtbank om klacht neer te leggen.

De zaak Kepha Invest is erg gevoelig, onder meer omdat er duidelijke sporen naar het Vaticaan lopen. Die sporen lopen over een stichting waar de naam van don Patrizio Benvenuti wordt genoemd. Benvenuti is een vertrouweling van de in 1989 overleden kardinaal Siri. Siri werd destijds een paar keer genoemd als potentiële paus.

Woensdag werd de zaak Kepha Invest opnieuw behandeld voor de Rechtbank van Koophandel in Brussel. Er is grote onenigheid tussen de bestuurders en die vragen dat de rechter-commissaris daarom zou aangesteld worden als bestuurder. Die rechter-commissaris gaf tijdens de zitting een overzicht van de investeringen die hij tot op heden had kunnen oplijsten. Hij noemde onder meer de aankoop van een aantal onroerende goederen, leningen die versterkt werden aan een Zwitserse structuur die daarna failliet ging en de aankoop van oude manuscripten en documenten. Dat laatste doet een belletje rinkelen. Einde december opende de gerechtelijke instanties in België en Frankrijk een onderzoek naar de activiteiten van Aristophil. Die club hield zich bezig met de aan- en doorverkoop van zeldzame manuscripten en documenten. Ondertussen legde de Belgische entiteit de boeken neer. Volgens L’Echo zijn er effectief banden tussen Aristophilbaas Gérard Lhéritier en Christophe de Fierlant. Zij hebben samen de stichting Léonard de Vinci PS opgericht. De bedoeling van de stichting was de instandhouding en de promotie van private kunstcollecties en de financiering van twee musea voor brieven en manuscripten. De Fierlant nam in 2007 ontslag uit de stichting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.