Onduidelijkheid over verzekering e-bikes door oubollige regelgeving

Elektrische fietsen zijn al lang geen fenomeen meer voor wat oudere liefhebbers die ook nog graag een stevig ritje maken. E-bikes worden tegenwoordig door alle leeftijdscategoriën in de armen gesloten. Dat heeft deels te maken met het feit dat het aanbod breed en aantrekkelijk wordt. Naast gewone stadsfietsen heb je ook al racefietsen, bakfietsen en zelfs mountainbikes met elektrische ondersteuning. Bedrijven die een fietsvergoeding geven aan hun personeel neme daar ook de elektrische vehikels in mee. Maar hoe zit het eigenlijk met de verzekering van de e-bike? Valt de schade die je aan derden veroorzaakt door het gebruik van een e-bike onder de familiale verzekering, moet je een speciale polis afsluiten of moet je voor zo’n elektrische fiets een motorvoertuigenverzekering sluiten?

Jetstream_PedelecUit een bevraging bij een aantal maatschappijen blijkt dat de meeste verzekeraars een definitie uit het KB van 1975 met betrekking tot het Algemeen reglement op de politie van het wegverkeer als basis hanteren om uit te maken of voor een elektrisch aangedreven fiets al dan niet een verlichte verzekering motorvoertuigen nodig is. Het onderscheid in het KB is gebaseerd op het feit of een vehikel al dan niet zelfstandig kan rijden zonder dat de bestuurder bijtrapt. Is dat het geval, dan is een verzekering motorvoertuigen nodig. Verder mag het continu vermogen van de elektrische hulpmotor maximaal 0,25 kw zijn. De aandrijfkracht  moet geleidelijk verminderen en moet onderbroken worden bij 25 kilometer per uur.

De bevraging leert verder dat een aantal verzekeraars niet al die bepalingen volledig volgen. Ethias bijvoorbeeld, maakt wel het onderscheid tussen bijtrappen of niet bijtrappen maar de maatschappij hanteert geen maximaal vermogen en geen afbouw van de aandrijving in functie van de snelheid. Volgens woordvoerder Lieve Keteslegers is de wetgeving onvoldoende duidelijk. De snelle evolutie van de techniek maakt transparantie ook moeilijk.

Ook Belfius en DVV passen de maxima op het vlak van vermogen en snelheid niet toe. Ze hanteren enkel het criterium of bijtrappen al dan niet nodig is.  Uit het antwoord dat we van Argenta kregen blijkt dat de maatschappij een maximum vermogen oplegt van 0,3 kw om uit te maken of een e-bike door de familiale polis wordt gedekt. De maatschappij spreekt niet over snelheidslimiet.

Fidea, Generali Belgium, Baloise Belgium, AG Insurance en AXA Belgium hanteren de limieten inzake snelheid en vermogen wel. Sven Adams van AG Insurance sleept er een sluitende definitie bij om uit te maken of een elektrische fiets al dan niet onderworpen is aan de BA Auto.

Een elektrische fiets is een rijwiel met 2 of 3 wielen dat wordt voortbewogen door middel van pedalen of van handgrepen door maximum 2 gebruikers dat uitgerust is met een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kW, waarvan de aandrijfkracht  geleidelijk vermindert en tenslotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/u bereikt, of eerder, indien de bestuurder ophoudt met trappen.

AG Insurance heeft overigens met Pack Fietser een specifieke polis voor fietsers met een ruime dekking. Die polis geldt ook voor elektrische fietsen. De polis is een combinatie van een ongevallenverzekering voor de fietser, een dekking voor de stoffelijke schade aan de fiets en een bijstandsverzekering voor de fiets en de fietser.

Ook woordvoerder Bart Walraet van Baloise Belgium onderbouwt zijn antwoord stevig met de relevante wetteksten en polisvoorwaarden. Walraet verwijst ook expliciet naar de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen.

Conform artikel 2 van de wet van 21 november 1989 geldt immers “Tot het verkeer op de openbare weg en op terreinen die toegankelijk zijn voor het publiek of slechts voor een zeker aantal personen die het recht hebben om er te komen, worden motorrijtuigen alleen toegelaten indien de burgerrechtelijke aansprakelijkheid waartoe zij aanleiding kunnen geven, gedekt is door een verzekeringsovereenkomst die aan de bepalingen van deze wet voldoet en waarvan de werking niet is geschorst”.

De politiediensten in ons land sluiten de laatste jaren het net rond het rijden met niet verzekerde voertuigen. Er worden slimme camera’s ingezet en de controles worden verstrengd.  Het is dan ook jammer dat een snel groeiend fenomeen zoals e-bikes gereglementeerd wordt door wetgeving die decennialang niet is aangepast. De wetten en KB’s die erop van toepassing zijn dateren van een tijd waarin elektrische fietsen niet eens bestonden. Dat is niet acceptabel, temeer omdat het om een verplichte verzekering gaat. Minstens de basiscriteria van die regelgeving zouden door iedere maatschappij op dezelfde manier moeten geïnterpreteerd worden.

Ondertussen blijkt uit een onderzoek van de Duitse verzekeraar GDV, dat zogenaamde speed-pedelecs, dat zijn e-bikes die mits meetrappen tot 45 km per uur kunnen halen, niet gevaarlijker zouden zijn dan de gewone elektrische fietsen. De maatschappij volgde 90 fietsers, e-bikes en speed pedelecs met camera’s en een gps. Uit de resultaten blijkt dat de hogere snelheid geen impact heeft op de risico’s. Voor een speed-pedelec heb je in Duitsland een speciaal rijbewijs nodig. Je moet verzekerd zijn en een helm dragen.

2 gedachtes over “Onduidelijkheid over verzekering e-bikes door oubollige regelgeving

  1. Beste Hedwig

    Interessant dat je een artikel aan dit veelbesproken thema besteedt. De sluitende definitie van AG Insurance die je citeert is eigenlijk rechtstreeks uit de wetgeving geplukt, en bijgevolg is die wetgeving misschien toch niet zo oubollig. Het zijn volgens mijn bescheiden mening eerder de verzekeraars die slechts een stukje van de definitie meenemen die niet helemaal bij de tijd zijn. Binnen de grenzen van de wettelijke én de AG Insurance definitie blijft een fiets gewoon een fiets (volgens 2002/24/CE eigenlijk een EPAC, electric pedal assist cycle), ondanks de elektrische trapondersteuning. Gaat men daarbuiten dan wordt het een bromfiets. Een voertuig dat enkel rijdt wanneer je mee trapt, maar dat aandrijft tot een snelheid hoger dan 25km/u is bijgevolg geen fiets meer. In feite is het dan een bromfiets, met alle verplichtingen die daarbij horen. Als Ethias enkel het meetrappen als criterium neemt, dan doen ze dat wars van een wetgeving die op dat vlak voldoende duidelijk is.
    Sommige van de zgn snelle pedelecs werden door de fabrikant voorzien van een typekeuring (CE2002/24) als bromfiets, ze gaan vergezeld van een CoC (certificate of conformity) en deze kunnen dan ook legaal in het verkeer gebracht worden, mits BA verzekerd en ingeschreven. De gebruiker dient houder te zijn van een passend rijbewijs en er is helmplicht.

  2. Pingback: Iedereen op de fiets met Velo Droom van KBC – FINANCELAB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.