Number 26, bankieren in dienst van de app

Een paar maanden geleden moest ik een speech voor topverkopers van een Belgische grootbank geven over de bankklant van morgen. In de presentatie zat een demofilmpje over de Amerikaanse start-up Simple. Die maken het onder meer mogelijk om een  bankrekening online te openen op minder dan vijf minuten. De Spaanse bankenreus BBVA heeft Simple ondertussen gekocht voor 117 miljoen dollar. Vandaag belde ik het plaatselijke kantoor van diezelfde bank omdat ik een rekening wilde openen. Of dat online kon? De KMO-adviseur schrok zich een hoedje. ‘Rekeningen openen kan alleen in het kantoor en u moet persoonlijk langs komen’, toeterde hij. ‘Overigens zou dat pas zaterdag kunnen want hij zat tot over de oren in het werk.’

Het zou best wel eens kunnen dat banken die in dergelijke steriele patronen blijven denken binnenkort helemaal geen werk meer hebben. In Duitsland begint Number26 aan zijn uitrol. De ontwikkelaars van die nieuwe bankapp hebben geen compromissen gesloten. Bankieren staat in functie van de app en niet omgekeerd. Snelheid, online of in-app beschikbaarheid en een naadloze beleving staan centraal.

Een bankrekening openen bij Number26 kan online of via de smartphone. Je hoeft geen paperassen uit te printen of door te sturen. Je identiteit wordt gecheckt via een korte videoconferentie waarin je jezelf samen met je identiteitskaart toont. Om een rekening te openen heb je op die manier minder dan acht minuten nodig.

Als die rekening actief is worden al je inkomsten en uitgaven in real time in categorieën opgedeeld en die krijg je op je scherm in duidelijke grafiekjes. Number26 is gekoppeld aan een Mastercard maar die werkt in feite als een debetkaart. Het saldo dat op je rekening staat is meteen ook de limiet van je Mastercard. Een Number26 rekening maar ook je kredietkaart zijn volledig gratis. Je kan je kaart in het buitenland gebruiken en geld afhalen van ATM’s zonder bijkomende kosten. Het verdienmodel van Number26 is gebaseerd op de afsplitsing van een een percentage van de vergoeding die Mastercard aanrekent aan de handelaars.

Bij elke transactie die via Mastercard gebeurt op je Number26 rekening krijgt een gebruiker een push-notificatie. De bedoeling daarvan is om de veiligheid te verhogen.

Dat ze bij Number26 volledig in functie van de app denken bewijst de mogelijkheid om je betaalkaart te blokkeren met een eenvoudige klik op je smartphone. Je hoeft dus geen call centers of noodnummers te bellen. Je beheert het allemaal zelf met je mobieltje. Dat geldt ook als je een kaart wil gebruiken in het buitenland. Gewoon ingeven via de app en je bent klaar.

Geld overschrijven naar vrienden kan via een email naar een van je contacten in je smartphone. De sterkste troef van Number26 is echter dat ze een erg veel aandacht hebben besteed aan het design en de usability. De app ziet er gewoon geweldig gebruiksvriendelijk uit. De meeste traditionele banken hebben momenteel ook wel wat apps in de lucht. Die zien er echter vaak nog bijzonder kneuterig uit. En daar knapt de klant van morgen helemaal op af.

De rekeningen van Number26 zijn momenteel ondergebracht bij Wirecard Bank, een financiële instelling die online banking in zijn genen meedraagt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.