Nederlandse verzekeraar Reaal in handen van Anbang

De Chinese financiële holding Anbang Insurance Holding liet einde januari blijken dat het interesse had om de Nederlandse verzekeraar Reaal te kopen. Reaal is de verzekeringsdochter van de genationaliseerde financiële holding SNS Reaal. De verzekeraar heeft zes merken in de markt: pensioenverzekeraar Zwitserleven, schade- en levensverzekeraar Reaal, vermogensbeheerder Actiam, honden- en kattenverzekeraar Proteq Dier & Zorg, pechhulpservice Route Mobiel en internetverzekeraar Zelf.

In ons land nam Anbang eerder al Fidea en Delta Lloyd Life over. De Chinezen bewezen toen al dat ze niet te veel gras laten groeien over dergelijke dossiers. Dat doen ze nu ook niet in de zaak Reaal. Vanmorgen kondigde de Nederlandse minister van Financiën Dijsselbloem aan dat Anbang 150 miljoen euro neertelt voor de aandelen van Reaal. Daarnaast voorzien ze nog 1,3 miljard euro als versterking van de balans en voor de aflossing van interne leningen binnen de groep SNS Reaal.

Voor de Nederlandse staat is de overname een opsteker. Het overnameproces van Reaal leek immers in het slop te geraken. Enkel verzekeraar ASR was, samen met een aantal privé investeerders, nog geïnteresseerd. Bij het onderzoek van de boeken zou ASR echter op een aantal negatieve aspecten zijn gestoten. De verzekeraar wilde dat laten vertalen in de overnameprijs.

Anbang kocht eerder ook al het prestigieuze Waldorf Astoria hotel. De groep telde daar 1,95 miljard dollar voor neer.De wilde overnamegolf die Anbang ontplooit doet hier en daar vragen rijzen, zeker omdat de financiële draagkracht van de Chinese holding niet meteen transparant is. Anbang lijkt een strategie te ontwikkelen waarbij het de ontvangen premies van haar verzekeringsactiviteiten gebruikt als goedkoop kapitaal om te herinvesteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.