Zaakvoerder zet Arlis Investments stop en verdwijnt

Makelaar Han Coppens, zaakvoerder van Arlis Investments en AIK Group, is spoorloos verdwenen. Dat melden Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad maar het bericht is ons ook bevestigd door een aantal klanten van het verzekeringskantoor.

Coppens stuurde vorige week al zijn klanten deze cryptische mail

Beste klant,

De directie van Arlis Investments NV heeft beslist om wegens economische redenen haar activiteiten stop te zetten. Voor u als klant heeft dit geen enkele invloed op uw beleggingsverzekering. De polis blijft onderschreven bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Uw adviseur gaat u eerstdaags contacteren om uw contract te mandateren en op die manier de juiste oplossing te bieden voor het verder zetten van de dienstverlening zoals u ze gewoon bent.

Voor u als klant verandert er niets: uw huidige adviseur blijft dezelfde, en de belegde gelden blijven in hetzelfde contract onder dezelfde voorwaarden. Momenteel zijn we nog wel op zoek naar de beste oplossing op IT-vlak om u de vertrouwde rapporteringen te kunnen bezorgen. De implementatie hiervan kan enige tijd vergen, en hiervoor vragen wij dan ook uw begrip. Wij verontschuldigen ons voor dit tijdelijk ongemak. Voor dringende vragen mag u steeds contact opnemen met uw persoonlijk adviseur. Zo niet zal uw adviseur u binnen de maand contacteren.  

Uw adviseur

Han CoppensCoppens bevestigt in de mail dus de facto dat Arlis Investments alle activiteiten staakt. Hij schijnt er van uit te gaan dat een aantal van zijn vertegenwoordigers een gedeelte van de portefeuille zullen mandateren en de klanten zullen blijven servicen. De vraag is of dat ook effectief zal gebeuren. De kwaliteit van de portefeuille is immers bijzonder twijfelachtig. Dat Coppens zijn activiteiten hals over kop stop zet en onbereikbaar is voor zijn klanten bewijst dat hij grote moeilijkheden verwacht. Allicht zal niemand zich in die modderpoel willen wagen.

Coppens startte Arlis Investments een tiental jaar geleden op in Antwerpen. Het platform gebruikt Belgische maar vooral Luxemburgse en Ierse tak23 structuren om financiële oplossingen voor klanten op te tuigen. Op de site van de makelaar staan zeer gereputeerde namen uit de verzekeringsector en het vermogensbeheer.

  • Belgische maatschappijen: Allianz*, AXA*, Delta Lloyd Life, Patronale Life, La Baloise*
  • Luxemburgse maatschappijen: Private Estate Life (PEL), Swiss Life, Foyer, Euresa Life
  • Ierse maatschappijen: Hansard Global, SEB,
  • Vermogensbeheerders: Blackrock, BNP Paribas, Carmignac Gestion, Commerzbank, Ethna Funds, DWS, Fidelity, Franklin Templeton, Rothschild, Leonteq, Morgan Stanley, Natixis, Pimco, Skagen Société Generale.

Die verzameling ronkende namen laat op het eerste zicht het beste vermoeden. De producten van de maatschappijen uit het lijstje zullen technisch, deontologisch en op het vlak van compliance zeker correct zijn. Arlis verkocht echter ook andere producten waarvan de reputatie veel minder gewaarborgd is. Han Coppens gebruikte de open structuur van de Luxemburgse en Ierse verzekeringsmaatschappijen om een aantal uiterst creatieve beleggingsvehikels te verpatsen die veeleer door commissie en minder door reputatie of kwaliteit gedreven werden. Het is bekend dat Arlis Investments een van de belangrijkste aanbrengers was, van productie voor de ondertussen door het CBFA gebannen life settlements. Dat fenomeen was in België vooral populair tussen 2006 en 2009. De duurtijd van die fondsen bedraagt normaal minimaal zeven jaar. Dat betekent dat een aantal daarvan momenteel op einddatum komen. De meeste life settlements fondsen zijn ondertussen echter geblokkeerd en de facto waardeloos.

Naast tak23 waagde Coppens zich ook aan niet gereglementeerde investeringsvehikels. Op de foto’s van de opening van zijn kantoor in Turnhout (2011) zijn een paar topmensen van Aristophyl duidelijk herkenbaar. Aristophyl kocht en verkocht zogenaamd waardevolle manuscripten. Coppens organiseerde in Turnhout een eigen roadshow met een aantal opmerkelijke stukken uit de collectie. Het platform is ondertussen failliet en er loopt een gerechtelijk onderzoek naar de praktijken van de zaakvoerders.

De omvang van de zaak Aristopyl begint pas nu echt duidelijk te worden. In ons land zijn allicht een kleine vierduizend mensen gedupeerd. Han Coppens was een van de belangrijkste distributeurs van het manuscriptenplatform. Tegelijkertijd beginnen een aantal dubieuze tak 23 fondsen op einddatum te komen die verborgen zitten in Ierse verzekeringsproducten. Het gaat overigens niet enkel om life settlements. De evolutie van hun waarde is vaak minder transparant gedurende hun looptijd. Als ze op vervaldag komen blijken het vaak lege dozen. Door de combinatie van beide factoren werd het Han Coppens allicht te heet onder de voetzolen. Ook bij Aristophyl kozen een aantal sleutelfiguren voor een verblijf in het buitenland.

Bij Arlis Investmenst werkte Han Coppens met zelfstandige vertegenwoordigers die de klanten in naam van Arlis Investments bezochten. Naast Arlis Invstments heeft Coppens ook AIK Group en Confidential Investments opgericht. Met AIK Group wilde hij terug naar het oude business model van masterbrokers. AIK is een B2B structuur dat zich naar distributeurs richt en dus niet naar eindklanten. Het productengamma van AIK is gebaseerd op een combinatie van tak23 producten met gestructureerde fondsen. Het is niet verwonderlijk dat Coppens naar die structuur terug greep. Hij leerde de stiel als aanbrenger voor een paar gereputerde masterbrokers die ondertussen allemaal over kop gingen. De kans dat de structuren van Han Coppens dezelfde weg opgaan lijkt reëel.

Klik hier voor de website van Arlis Investmenst

Klik hier voor de website van AIK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.