AXA Belgium promoot slimme rook- en CO detector

Verzekeringsmaatschappij AXA Belgium gaat Nest Protect promoten. Dat is een slimme rook- en CO detector die radicaal breekt met het klassieke model dat voor die toestellen al decennialang gebruikt wordt. Volgens brandpreventiespecialist Tim Renders stierven vorig jaar bijna zeventig mensen in een brand. Ook dit jaar lieten al negen mensen het leven in een woningbrand. De meeste van die overlijdens gebeuren ’s nachts. Dat heeft veel te maken met de evolutie van de bouwtechniek en het lakse gedrag van de overheid om rookmelders te promoten.

Woningen zijn steeds beter geïsoleerd maar dat heeft ook nadelen. De isolatie zorgt er niet enkel voor dat de warmte binnen blijft, bij brand zullen ook de rookgassen langer worden vastgehouden. Bovendien zit er in een moderne woning meer kunststof wat in een aantal gevallen gevaarlijke dampen kan geven. De installatie van rookmelders kan een oplossing zijn maar de wetgeving in België is niet uniform en niet sluitend. In Vlaanderen zijn rookdetectoren enkel verplicht in huurwoningen waarvan het contract ingaat na 2012. Ook in Brussel geldt de verplichting enkel voor huurwoningen. In Wallonië zijn de detectoren verplicht in alle woningen. Een verplichting heeft echter maar zin als de toepassing ervan ook gecontroleerd en gestimuleerd wordt. Volgens Tim Renders zou in België minder dan de helft (43%) van de huizen uitgerust zijn met een rookalarm. In Nederland is dat 69% en in het Verenigd Koninkrijk 89%.

Protect_lifestyleHet initiatief van AXA Belgium is dus een belangrijk signaal. ‘Hoewel een hogere bewustwording en vorming blijvend nodig zijn, geloven wij dat technologie een steeds belangrijkere rol zal spelen in de toekomst. Dankzij slimmere en meer geconnecteerde toestellen zullen we erin slagen om onze klanten nog beter te beschermen,” zegt Dirk Beeckman, CEO Retail P&C van AXA Belgium. De verzekeraar maakt ook een opvallende keuze. Ze promoten niet eender welke rookdetector. De Nest Protect is een gesofisticeerd toestel dat duidelijk bedoeld is om een onderdeel te worden van een slimme woning. Een standaarddetector geeft een geluidssignaal af bij alarm. Een Nest Protect toestel maakt gebruik van stemtechniek, gevolgd door een alarmsignaal. Gebruikers krijgen dus eerst een gesproken waarschuwing die ondersteund wordt door gekleurd licht. De alarmering is ook gerichter. Nest Protect heeft een reeks filters aan boord die kunnen uitmaken over welk soort bedreiging het gaat. De detector meet bijvoorbeeld CO. Dat is een geurloze en onzichtbare doder waarvan de schade niet in de statistieken van Tim Renders zijn meegenomen maar waarvan de imapct niet mag onderschat worden.

Er kunnen maximaal 18 detectoren in een huis worden geïnstalleerd en de ontwikkelaar heeft ook gedacht aan het design van de toestelletjes. Ze zien er erg fancy uit en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. ’s Nachts geven de detectoren licht als je er onder door loopt. Ze kunnen op die manier een vluchtweg aanduiden. Nest Protect kan ook verbonden worden met de smartphone, het tablet of de computer van een gebruiker. Het toestel heeft de technologie om ook met andere slimme applicaties amen te werken.

AXA gaat vanaf 23 februari 1000 rookmelders gratis weg geven. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op deze website. De winkelprijs van een Nest Protect is 109 euro. AXA Belgium doet dus een belangrijke inspanning maar ze is slechts eenmalig. CEO Retail P&C Beeckman sluit niet uit dat de maatschappij in de toekomst de installatie van rookmelders op een andere manier zal incentiveren. Dat kan bijvoorbeeld ook via een impact op de premie zijn. Eerder kwam AXA Belgium met een vergelijkbaar initiatief. Ze ontwikkelden de AXA smart drive app. Die applicatie registreert het rijgedrag van autobestuurders en koppelt er een beoordeling aan op basis van gamification technologie. Bestuurders worden bewust gemaakt van hun rijgewoontes en gestimuleerd om dat aan te passen. De resultaten van de app werden echter niet vertaald in reële voordelen voor de klant waardoor de impact allicht beperkt blijft.

Een gedachte over “AXA Belgium promoot slimme rook- en CO detector

  1. Beste
    Vind het nie fijn om jaren bij axa brandverzekering te hebben en nu ik een nieuw appatement heb gekocht komen te weten via andere mensen dat die zoiets hebben gekregen van axa wat bij hen in huis niet van toepassing zou zijn volgens hen en zelf dat je zoiets kunt gebruiken en niet van op de hoogte worde gebracht of nie weet hoe je er kunt aankomen.Ik neem contackt op met mijk axa agent en vertelt mij dat voor nieuwe klanten zou zijn de 3 mensen die ik ken zijn al lang vaste zoals ik.Ben zeer benieuwd wat hier nu met word gedaan mijn vertrouwen is wel voor een zeer groot deel weg bij axa.
    Beleefde Groeten
    De locht Alain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.