Ierse verzekeraars mogen ongestoord markt verder belazeren

Verzekeringsmakelaar Han Coppens, zaakvoerder van Arlis Investments,  werd vorige week door de onderzoeksrechter in Antwerpen ondervraagd en een dag later aangehouden. De aanhouding werd gelinkt aan de zaak Aristophyl. Coppens was een van de belangrijkste promotors van die handel in manuscripten. Maar de rechtstreekse aanleiding moet allicht elders gezocht worden. Een belegger legde klacht neer bij het Antwerpse gerecht omdat zijn investering van 1,8 miljoen euro nog amper 100.000 euro waard zou zijn. Nadien volgden, volgens Het Laatste Nieuw nog negen andere klachten. De initiële klacht komt van een belegger die een tak 23 polis afsloot bij Arlis Investments. Aristopil werd nooit in die constructie aangeboden.

Of Coppens effectief fouten heeft gemaakt moet het Antwerps gerecht duidelijk maken. De vraag is echter wat de rol is van de institutionelen die dergelijke situaties mogelijk maken.

Op de website van Arlis Investments staan een resem ronkende namen van verzekeraars en vermogensbeheerders. Ongetwijfeld zijn de meesten daarvan te goeder trouw. Er staan echter ook twee maatschappijen op die in het verleden de erg grote opportuniteiten van de Ierse wetgeving volop hebben gebruikt om commercieel succes te boeken, vaak ten koste van goedgelovige beleggers.

SEB Life International, het vroegere Irish Life International, en Hansard Global bieden polissen aan waarmee de bemiddelaar een stevige afsluitcommissie kan innen die voor de klant onzichtbaar gemaakt wordt omdat de maatschappij ze voorfinanciert en de verrekening ervan spreidt in de tijd. Percentages tot 7% op het belegde kapitaal zijn geen uitzondering. De polis keert ook nog een zogenaamde trailcommissie uit. Dat is een vergoeding die jaarlijks wordt betaald als een percentage van het uitstaande kapitaal. De Ierse regelgever is bovendien erg tolerant wat betreft de fondsen die in een tak 23 structuur kunnen worden ingebracht. Bemiddelaars die dit instrument gebruiken als beleggingsvehikel durven er vaak erg creatieve structuren insteken die opnieuw geladen zijn met kosten, lees commissies.

In het geval van Irish Life International, actueel dus SEB Life International, krijgen die kosten een pervers tintje. Het vaak exotische karakter van de fondsen zorgt in een aantal gevallen voor zwaar waardeverlies en zelfs een lock-up van de fondsen. Als dat het geval is kunnen de kosten niet meer uit de onderliggende fondsen gehaald worden. Ze komen dan direct ten laste van de klant die daardoor snel met een negatieve poliswaarde komt te zitten. De initiële klacht tegen Han Coppens is allicht een variant van deze casus.

In België hebben tientallen makelaars deze structuren jarenlang gebruikt. Han Coppens is slechts een van hen. Dat het gerecht, naar aanleiding van een concrete klacht, een diepgaand onderzoek voert naar deze praktijken, is normaal. Maar enkel de makelaars viseren die de structuur gebruikt hebben is niet correct. Het is niet normaal dat de institutionele partijen die deze laakbare praktijken bewust stimuleren, hun activiteiten ongestoord kunnen verder zetten.

De website van SEB LIFE International beweert nochtans dat de maatschappij kwaliteit hoog in het vaandel voert

We recognise that while international clients have different investment aims, a common set of principles exist and these have been the driving force behind our success to date:

Commitment to outstanding client servicing | Highly secure and reputable company with sound financial backing | Competitive products

SEB Life International aims to provide superior long-term investment performance and a broad range of products to suit complex investment needs. So, whatever your investment needs, managing a sophisticated portfolio or simply saving for the future – you’ll find solutions here.

Hoe die ‘outstanding client servicing’ er dan wel uitziet blijkt uit volgende casus. Een klant van SEB Life International wil op einddatum (2012) van zijn contract zijn investering terugvragen. De onderliggende fondsen blijken echter al sinds 2009 geblokkeerd te zijn. Klant is daar nooit over geïnformeerd. Het hilarische Nederlands van de Operations Administrator Belgium Netherlands krijgt u er als toetje bovenop.

Klant vraagt aan SEB hoe ver ze staan met de afkoop

—–Original Message—–From: XXXSent: 19 February 2014 10:59To: SEBLI.AdminSubject: POLICY XXX Ter attentie van Mevrouw Annette Angelosante

Defined Return Fund capital protected Waarde in polis valuta per 31 december 2012 Onze makelaar XXX stuurde alle formulieren op naar SEB om deze polis af te kopen, na meer dan een maand zijn wij nog altijd zonder nieuws over deze afkoop.Kunt U ons meer informatie geven of moeten wij juridische en gerechtelijke stappen ondernemen om deze zaak op te lossen ? Mvgr

SEB Life meldt dat de fondsen geblokkeerd zijn…sinds 2009, en in hilarisch Nederlands

Geachte heer,

Bedankt voor uw e-mail. Hierbij kan ik bevestigen dat wij uw verzoek om uw polis af te kopen hebben ontvangen op  15/01/2014. Daarna is er een bevestigings e-mail naar de heer MAKELAAR maar helaas was dit naar verkeerde e-mail addres verstuurd en is nooit bij de heer MAKELAAR aangekomen.( zie  bijlage) Onze oprechte excuses hiervoor. In de mail hebben wij aangegeven dat de activa op uw polis opschorts is en als reslutaat  kunnen wij uw verzoek niet volledig verwerken.  Wij zijn geïnformeerd  door de fondsbeheerders dat het *Defined Return Fund Capital Protected EUR(ISIN KYG270093910) opgeschort is sinds 17.12.09. Als een gevolg hiervan zijn wij momenteel niet in staat om u verzoek van volledig afkoop te verwerken of een tijdsbestek te geven tot  wanneer de gelden vrij worden gegeven. Het is belangrijk om op te merken en in overeenkomst met de polisvoorwaarden, als de activa geïnvesteerd is in een illiquide activa, behoud de maatschappij het recht om de afkoop uit te stellen, in het geheel of gedeeltelijk totdat het lijkt dat deze activa  gerealiseerd kan worden. In de tussentijd zullen de contractuele kosten verder worden toegepast. Hoewel deze situatie buiten om SEB Life International is en het is de intentie van uw klant om zijn/haar polis te incasseren, als de fondsbeheerders zal toelaat uw klant de activa kunnen overdragen in de naam van de klant met de steun van SEB. Hierdoor zal de klant zijn polis volledig kunnen afkopen en er verder geen poliskosten worden toegepast. Als u de optie van overdracht zou willen overwegen, gelieve ons hierover te informeren en onze Handelingsafdeling zal dan contact op nemen met de fondshuis om te bepalen of deze optie beschikbaar is en verder uitleg. Wij willen u erop wijzen dat het  niet altijd mogelijk om de activa over te dragen en  waar het wel mogelijk is kan dit veel tijd in beslag nemen. SEB Life International is niet in staat om financieel noch belastingsadvies te geven Nogmaals onze oprecht excuses voor deze misverstand. Als u nog verdere vragen heeft kunt gerust contact met ons opnemen via Belgium@seb.ie  Jamila Boatswain Operations Administrator- Belgium Netherlands

Klant verduidelijkt de vraag

From: XXXX
Sent: 22 February 2014 09:26
To: Boatswain, Jamila
Subject: Fwd: RE: POLICY XXX

ZIE BIJLAGE WAARDERING polis op 31.12.2013 wij vragen alleen maar de afkoop van 50000 EURO, zonder eventuele intresten als die waardering er was op dd. dan is er geen sprake van opschorting sinds 19. 12.2009 anders is die waardering fake.

SEB maakt er zich snel van af

Geachte heer XXX,

Bedankt voor uw e-mail.

In de bijlage vind u een recente overzicht van uw polis waarin aangeeft de datum van opschorting van de fonds en ook onze literatuur betreft ons beleid voor opsgeschorte fondsen.  Ik begrijp uw frustratie en raad uw daarom aan om contact op te nemen met uw tussenpersoon.  Als u nog  verdere vragen heeft kunt u gerust contact met ons opnemen.

Kind regards,

Jamila Boatswain | Operations Administrator- Belgium Netherlands | SEB Life International

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.