Resulteert beleggen in whisky in een kater?

De Belgische financiële regelgever FSMA verbood vanaf 1 juli 2014 de verkoop van een aantal niet conventionele activa aan niet gekwalificeerde beleggers. Volgens het FSMA worden dat soort producten in een periode van lage rente gepromoot als veilige en tegelijkertijd goed renderende producten die los staan van de traditionele financiële markten. In werkelijkheid zijn die producten uiterst risicovol, illiquide en erg complex voor de consument. In de opsomming van de regelgever komen onder meer tak 23 producten die beleggen in wijn en whisky voor.

Ondertussen wordt whisky echter vrolijk verder gecommercialiseerd. Niet als onderdeel van een beleggingsconcept maar als fysiek product. In Belgie is de website investereninwhisky.be van Luc Dewulf en Filip Potteau het bekendste voorbeeld. Beiden hebben een lang verleden bij verschillende  tak 23 platformen achter de rug. Het argumentarium dat ze op hun website gebruiken is precies datgene waarvoor het FSMA waarschuwt.

Dewulf blijkt ook de vertegenwoordiger in België te zijn van http://www.scotchwhiskyinternational.nl. Op die website komen we nog een paar namen tegen uit dezelfde context. Jorre Appel is de contactpersoon in Spanje. Appel was de vroegere commercieel directeur van Quality Investments, een platform dat meer dan 200 miljoen euro in lucht liet opgaan via een beleggingsconstructie met life settlements. Het FSMA verbood de verkoop van die producten met hetzelfde besluit dat whisky bant. Toen het kaartenhuisje van QI instortte organiseerde Appel zijn ontslag uit de structuur en vluchtte naar Spanje.

In Groot-Brittanië blijkt Kjell Tahon de contactpersoon. Ook Tahon was een van de leidende figuren bij Quality Investments.

De vraag die zich opdringt is of de banning van whisky in een tak 23 structuur zijn doel bereikt. De verkoop van whisky als fysiek product valt niet onder de jurisdictie van het FSMA. Maar de argumentatie die men gebruikt is duidelijk die van een financieel product. De situatie doet onvermijdelijk denken aan de zaak Aristophyl. Dat platform verkocht fysieke manuscripten op basis van dezelfde argumenten. Ondertussen blijven 18.000 beleggers in West-Europa waarvan ongeveer 4000 Belgen verweesd achter na het faillissement van de onderneming.

2 gedachtes over “Resulteert beleggen in whisky in een kater?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.