Argenta en VDK halen zwaar uit naar regeringsmaatregelen

John-HellerKorte inhoud: Argenta en VDK zetten prima resultaten neer terwijl beide banken ook een duurzaam strategisch model uitbouwen. De nieuwe regeringsmaatregelen zijn echter nefast voor die strategie

Argenta en VDK Spaarbank publiceerden vorige week allebei sterke resultaten over 2014. VDK dikte zijn uitstaande kredietportefeuille aan met 15% tot een totaal van ruim anderhalf miljard euro. 1,1 miljard daarvan zijn woonkredieten. De Gentse bank realiseerde ook een stijging van bijna 7% in deposito’s van klanten. VDK realiseert een aangroei van 8,6% op spaarrekeningen tot 1,96 miljard euro. Termijnrekeningen stegen met 14,7% tot 259 miljoen euro. Zicht­rekeningen waren goed voor een aangroei van 17,5% tot 310 miljoen euro. Kortom, de Gentse bank bouwt verder aan een organisatie zoals die na de financiële crisis door nogal wat analysten werd naar geschoven als het ideale model om nieuwe uitschuivers te vermijden.

Ook bij Argenta blijven de spaardeposito’s verder aangroeien maar de groei vertraagt wel. In 2014 bedroeg de stijging 4% (intresten inbegrepen). Dat is, gezien de sterke uitbreiding van de voorbije jaren, ook niet verwonderlijk. Argenta positioneert zich nu ook nadrukkelijk als de eerste bank van de klant en dat houdt impliciet een herpositionering van het aanbod in. Volgens Argenta diversifieren de klanten hun middelen naar beleggingsproducten. De portefeuille ICB’s kende in 2014 een stijging van circa 37 %. De portefeuille Argenta Fund of Funds is op 1 jaar tijd meer dan verdubbeld. Argenta realiseert een stijging van het fee inkomen op beleggingsproducten met 13 % en van het verzekeringstechnisch resultaat met 105 %. De Antwerpse bank  verhoogde haar bancaire rentemarge met 15% tot een marge van 1,72 %. De cost/income ratio van de bank daalt met 3 %.

Argenta trekt haar productengamma wat breder open en de maatschappij is ook in Nederland sterk actief. Fundamenteel is het businessmodel van de bank echter hetzelfde als dat van VDK. Beide instellingen trekken met eenvoudige correct geprijsde producten middelen uit de markt en herbeleggen die hoofdzakelijk via leningen, hoofdzakelijk in de private woningmarkt.

Het valt op dat de twee directievoorzitters in hun commentaar bij de resultaten zwaar uithalen naar de regeringsmaatregelen.

Het blijft onbillijk dat de minst risicovolle ‘spaarbanken’, die zich voornamelijk via depositowerving financieren, door de overheid relatief zwaarder gepenaliseerd worden dan banken die daarvoor een beroep doen op de kapitaalmarkt’, schrijft Leen Van den Neste van VDK. ‘Hoewel banken als de onze geen enkele schuld hadden aan de financiële crisis en nooit een beroep moesten doen op staatssteun om overeind te blijven, worden net die banken het zwaarst getroffen door de nietaflatende regel- en belastingdrift.’

Bij Argenta klinken dezelfde verwijtende woorden. ‘Het geheel aan bankenheffingen zorgt voor een ongelijke behandeling van banken. Banken die zich uitsluitend of vooral richten tot particuliere spaarders, worden ondanks de uitspraak van het Grondwettelijk Hof in 2011, nog altijd ongelijk behandeld en beduidend zwaarder getroffen door de diverse bankentaksen dan de universele banken.’. In Antwerpen hebben ze de rekening ook grondig gemaakt. De effectieve bankenheffing voor Argenta Bank- en Verzekeringsgroep bedraagt in 2014 – na een recuperatie van 1,15 miljoen – in totaal 66,5 miljoen euro of 21 % op een totale brutowinst van 320 miljoen. Dit is een stijging met 29,4%. In 2014 bedroeg de bijdrage voor het depositogarantiesysteem voor Argenta Spaarbank 19,9 miljoen euro, ook al heeft Argenta een zeer voorzichtig risicoprofiel. Daarnaast betaalt Argenta Spaarbank 41,8 miljoen klassieke abonnementstaks op de gereglementeerde spaarboekjes. Tenslotte betaalt Argenta Spaarbank een bijdrage van 0,65 miljoen euro voor de stabiliteit van de financiële sector. Ook Argenta Assuranties betaalde in 2014 een bijdrage voor het depositogarantie systeem van 4 miljoen euro en een jaarlijkse taks van 1,3 miljoen euro.

Bij de uitwerking van de extra lasten voor de bankensector heeft de regering gekozen voor een reeks maatregelen die snel en eenvoudig geld kunnen opleveren. Wat daarvan de strategische gevolgen zijn op lange termijn is duidelijk niet overwogen. Als men de bankensector wil overtuigen om te evolueren naar een duurzaam en transparant model moet men ook de prikkels inbouwen om die evolutie te ondersteunen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.